BNR: factori externi influenteaza rata inflatiei

Joi, 31 Martie 2011, ora 16:50
2956 citiri
BNR: factori externi influenteaza rata inflatiei

Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, anunta NewsIn.

Rata anuala a inflatiei a crescut la nivelul de 7,6% in februarie 2011, fata de 6,99% in luna precedenta, "in principal ca efect al majorarii ample a preturilor produselor alimentare si ale combustibililor. Aceasta evolutie este in linie cu balanta riscurilor asociata celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflatiei publicate de BNR", potrivit unui comunicat transmis joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Totodata, banca centrala precizeaza ca analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici evidentiaza continuarea dinamicii anuale pozitive a productiei industriale si a exporturilor.

In acelasi timp, se remarca ramanerea in teritoriul negativ a dinamicii anuale reale a altor indicatori relevanti pentru evolutia cererii interne, precum si a ritmului anual de crestere in termeni reali a creditului acordat sectorului privat.

Potrivit reprezentantilor BNR, conditiile monetare in sens larg au ramas adecvate atingerii tintei de inflatie pe termen mediu, in conditiile mentinerii unei conduite prudente a politicii monetare; ratele dobanzilor practicate de bancile comerciale s-au apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara, iar moneda nationala a manifestat o tendinta usoara de apreciere in termeni nominali, pe fondul unor imbunatatiri in balanta de plati a Romaniei si al ameliorarii perceptiei de risc a investitorilor financiari fata de economia romaneasca.

"Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse - precum in cazul majoritatii economiilor emergente - de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, cu efecte asupra preturilor interne, alaturi de persistenta incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate", se arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#perspectiva, #inflatie, #banca nationala romana, #rata inflatie , #stiri BNR