BNR, fara mila!

Joi, 16 Februarie 2006, ora 01:13
1171 citiri

In ciuda reactiilor venite din mediul bancar, banca centrala continua sa ia masuri destinate limitarii nivelului de creditare in Romania. Potrivit declaratiilor guvernatorului Isarescu, primul vizat va fi creditul in valuta. "BNR va urmari sa influenteze excesul de cerere, pentru a restrange creditul neguvernamental, in special in valuta", a spus Isarescu. Guvernatorul a subliniat ca BNR va continua politica sa de interventie pe piata monetara si valutara, in ceea ce priveste rezerva minima obligatorie si dobanda de politica monetara. "Rezerva minima obligatorie este un instrument de politica monetara mai putin placut, mai brutal, dar il folosim", a spus Isarescu. Prin utilizarea acestor instrumente, banca centrala va influenta atat rata de crestere a creditului neguvernamental, cat si raportul consum-economisire. Urmarim sa influentam excesul de cerere. Interventiile noastre afecteaza doar putin cursul de schimb, pentru ca acesta este stabilit de piata, a subliniat guvernatorul. "Putem sa influentam bancile comerciale si prin instrumente indirecte", a aratat guvernatorul. (>>>Curierul National)

Banca Nationala admite o deviere de la tinta stabilita pentru anul acesta a inflatiei, pana la 6,5%, dar isi asuma tinta oficiala de maxim 6%. BNR a anuntat ieri ca mentine neschimbata tinta de inflatie pentru 2006 la 5% plus/minus 1%, dar ca aceasta optiune are in vedere o deviatie a inflatiei pana la 6,5%. "Nu vrem sa transmitem un mesaj de relaxare a politicii monetare pentru ca ar putea creste anticipatiile inflationiste. Din acest motiv, mentinem neschimbata tinta de inflatie pentru 2006 la 5% plus/minus 1%", a spus ieri guvernatorul Mugur Isarescu in conferinta de presa de prezentare a celui de-al treilea raport asupra regimului de tintire a inflatiei. Insa tot Isarescu a spus, 20 de minute mai tarziu, raspunzand unei intrebari, ca este posibila "o deviatie de la tinta" pana la 6,5%. (>>>Ziarul Financiar)

El a atras atentia asupra faptului ca, in 2005, comparativ cu anul anterior, s-au inregistrat cresteri salariale mai mari decat castigul de productivitate. In schimb, Banca Centrala nu mizeaza pe o reducere sau o mentinere a pretului titeiului, nici pe o inversare a preturilor volatile interne (legume, fructe, oua, combustibili). Mugur Isarescu a prezentat ieri strategia de dezinflatie a BNR, precizand clar care sunt lucrurile pe care Banca Centrala le poate controla si care sunt cele ce pot fi controlate de Guvern. Cu instrumentele pe care le are la dispozitie, BNR poate influenta creditul neguvernamental, cursul de schimb si sa stimuleze economisirea A- prin intermediul dobanzilor. A"Nu putem controla politica fiscala si salarialaA", a afirmat Isarescu, subliniind ca A"nu numai tratamentul conteaza, ci si reactia organismuluiA". A"Guvernul a anuntat o tinta de deficit comercial relativ conservatoare (9,5% din PIB). Pastrarea ei ne ajuta. Ne ajuta si miscarea care se va face dinspre cheltuielile care se duc spre consum spre cheltuielile catre investitiiA", a spus guvernatorul BNR. (>>>Gandul)

Analistul economic Florian Libocor considera ca BNR vrea sa transmita pietei un mesaj de fermitate. Avind in vedere ca numai in prima luna a anului inflatia s-a ridicat la 1,03% si ca este de asteptat ca maxima lunara a anului sa fie de 1,5% (deci in doua luni se va consuma jumatate din inflatia pe tot anul), domnul Libocor spune ca este greu de crezut ca BNR va reusi sa-si atinga tinta propusa. In plus, daca vom asista la una - doua luni cu deflatie in acest an, atunci asta ar putea sa stimuleze suspiciunea ca rezultatul a fost fortat, a adaugat domnul Libocor. De la un rezultat fortat pina la control mecanic nu mai este insa decit un pas. De aceea BNR nu vrea probabil sa forteze si recunoaste ca tinta va fi depasita, concluzioneaza domnul Libocor. La rindul sau, analistul in macroeconomie Florin Citu considera ca BNR incearca sa minimizeze costul atingerii tintei de inflatie asupra economiei, sperind ca tinta va fi atinsa la anul. Domnia sa ne-a explicat ca, in definitiv, daca BNR ar tine cu tot dinadinsul, atunci ar putea sa atinga tinta de inflatie (asa ambitioasa cum este) dar ar pune in pericol cresterea economica. Domnul Citu estimeaza ca la finele anului inflatia va fi de 7% - 7,7%, iar la anul ar putea cobori pina la 6,5%. (>>>Bursa)

Selectie realizata de

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...