BNR: Fondurile de pensii private amortizeaza dezechilibrelor de pe pietele financiare

Miercuri, 25 August 2010, ora 09:12
1085 citiri
BNR: Fondurile de pensii private amortizeaza dezechilibrelor de pe pietele financiare

Fondurile de pensii private obligatorii au un rol important de amortizare a dezechilibrelor dintre cerere si oferta ce se pot manifesta pe pietele financiare, insa nu este cazul Romaniei unde volumul de active este inca scazut, arata un raport al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de APAPR, transmite NewsIn.

"In cazul Romaniei, volumul inca scazut de active administrate raportat la PIB (0,5% la sfarsitul anului 2009) reduce rolul benefic al fondurilor de pensii administrate privat in astfel de perioade", mentioneaza specialistii BNR.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) au efectuat plasamente pe pietele externe (14,9% din active) pentru a diversifica riscurile de credit si de piata din portofoliu, dar si pe fondul pietei locale putin lichide a titlurilor de datorie privata.

De asemenea, si-au diversificat portofoliul de active prin efectuarea de plasamente in obligatiuni corporative denominate in lei, emise de institutii financiare nerezidente. Titlurile denominate in valuta reprezentau o cota redusa din totalul activelor fondurilor de pensii private obligatorii la finalul primului semestru din 2010.

Potrivit BNR, contractia activitatii economice din 2009 s-a resimtit asupra fondurilor de pe pilonul II prin scaderea usoara a numarului de participanti pentru care s-au incasat contributii si prin diminuarea sumelor colectate.

Unul din factorii care au influentat volumul contributiilor colectate in 2009 si in primele doua luni ale anului 2010 a fost modificarea calendarului de crestere anuala a contributiilor si mentinerea acestora la nivelul anului 2008 (2%).

Veniturile din contributii au crescut incepand cu finalul primului trimestru din 2010, pe fondul majorarii contributiilor la 2,5%, dar si a unei stabilizari relative a economiei.

La sfarsitul primului semestru, activele totale nete administrate in pilonul II erau in valoare de 3,379 miliarde lei, se arata in raport.

Fondurile de pensii facultative (pilonul III) administrau la finalul primului semestru active totale nete in valoare de 264,4 milioane lei, respectiv 7,3% din total sector.

"Ponderea scazuta face ca influenta fondurilor de pensii din pilonul III asupra dezvoltarii intregului sector sa fie redusa, dar dinamica acestora poate fi un indicator robust al preferintei populatiei pentru plasamentele pe pietele financiare si al disponibilitatii de economisire pe termen mediu si lung", potrivit BNR.

"Randamentele obtinute de fondurile de pensii facultative (Pilonul III) au fost real pozitive in perioada analizata.

Rentabilitatea fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) s-a calculat pentru prima data in trimestrul II al anului 2010, obtinandu-se, de asemenea, randamente real pozitive. (...) Ambele categorii de fonduri de pensii sunt supravegheate si nu pot asuma riscuri care exced cadrului de reglementare", se mai arata in raport.

#bnr, #financiare, #fonduri, #pensii, #piete , #stiri BNR