BNR: Grecia si Austria reduc liniile de finantare catre bancile romanesti

Vineri, 15 Mai 2009, ora 08:59
1355 citiri
BNR: Grecia si Austria reduc liniile de finantare catre bancile romanesti

Liniile de finantare de la bancile mama din Grecia si Austria catre bancile romanesti s-au redus cu 2,293 miliarde euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009, in timp ce capitalurile proprii ale subsidiarelor romanesti respective au scazut cu 472 milioane euro, conform datelor BNR, conform Newsin.

Astfel, soldul liniilor de finantare de la bancile mama grecesti catre subsidiarele lor din Romania a scazut in perioada mentionata cu 1,641 miliarde euro, in timp ce liniile de finantare de la bancile din Austria catre filialele romanesti s-au redus cu 652 milioane euro, arata o prezentare a viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu.

In acelasi timp, bancile franceze au sporit liniile de finantare catre subsidiarele romanesti cu 722 milioane euro, iar cele din Italia cu 134 milioane euro in perioada septembrie 2008 - martie 2009.

Soldul pasivelor externe cu provenienta de la bancile din Ungaria a crescut cu 26 milioane euro, iar liniile de finantare ale subsidiarelor bancilor din Olanda au crescut cu 36 milioane euro in aceeasi perioada.

Si capitalurile proprii ale bancilor au fost afectate Capitalurile proprii ale bancilor din Romania cu capital austriac s-au redus cu 373 milioane euro, in timp ce capitalurile bancilor grecesti prezente in Romania au scazut cu 99 milioane euro in perioada mentionata.

Subsidiarele bancilor italienesti au inregistrat capitaluri proprii mai scazute cu 31 milioane euro, iar cele ale bancilor din Ungaria au scazut cu 30 milioane euro, in intervalul amintit.

Pe de alta parte, capitalurile proprii ale bancilor din Romania cu capital francez au crescut cu 18 milioane euro, iar cele ale bancilor cu capital din Olanda, cu 76 milioane euro, mai arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cifrele privind capitalurile proprii "iau in calcul efectele deteriorarii portofoliilor bancare, care au dus la cresterea provizioanelor" si sunt ajustate in functie de cursul de schimb, mentioneaza documentul.

"Mai mult, deteriorarea conditiilor macroeconomice in tarile de origine va afecta solvabilitatea bancilor mama, cu repercursiuni asupra posibilitatii asigurarii finantarii filialelor. Riscul de credit ar putea deveni mai mare decat cel al lichiditatii", se mai arata in prezentare.

 

#banci, #bnr, #capital, #finantare, #scadere , #stiri BNR