BNR ii raspunde lui Basescu: Nu ne grabim

Luni, 15 Iunie 2009, ora 11:41
1515 citiri
BNR ii raspunde lui Basescu: Nu ne grabim

Institutia spune ca banii din rezerva vor ajunge la banci, dar treptat, si ca a anticipat si ea recesiunea, fiind insa optimista pentru cel de-al doilea semestru.

Potrivit presedintelui Traian Basescu, "in rezerva BNR se afla aproape 12 miliarde de euro, iar in lei echivalentul a 6 miliarde de euro, care nu sunt banii BNR, ci ai bancilor comerciale, iar daca vrem sa intram in zona euro pana in 2014, BNR trebuie sa ramana cu o rezerva de numai 2%. Deci acesti bani trebuie eliberati oricum in circuitul bancar si inapoiati printr-un procedeu sau altul bancilor comerciale".

Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, spune ca bancile comerciale vor primi banii, dar numai potrivit acordului incheiat cu FMI.

"BNR s-a angajat la o reducere treptata a rezervelor minime obligatorii constituite de banci. Deja un miliard de euro a plecat din rezerva internationala a BNR la bancile comerciale in luna mai. Alte sume vor fi eliberate in lunile urmatoare.

Ar fi o eroare sa se produca un val care sa se reverse catre bancile comerciale si, desigur, ca BNR se va feri sa faca o asemenea eroare.

De altfel, chiar in acordul cu FMI sunt stabilite masuri ce se inscriu in limitele prudentialitatii bancare", a spus Vasilescu.

Adrian Vasilescu a mai adaugat ca in acordul cu FMI s-a discutat si despre o reducere treptata a dobanzilor la banca centrala. El a punctat ca BNR a efectuat deja doua reduceri si este posibil ca mai departe Consiliul de Administratie sa decida si alte reduceri de dobanda, mai ales ca evolutia inflatiei sprijina un astfel de proces.

Vasilescu a amintit ca luna mai s-a incheiat cu o inflatie la nivelul zero si sunt sanse ca si in lunile urmatoare sa existe niveluri joase ale cresterii preturilor de consum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #bnr, #vasilescu , #stiri BNR