BNR: Industria nu isi va reveni in perioada urmatoare

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 17:46
927 citiri
BNR: Industria nu isi va reveni in perioada urmatoare

Rezultatele sondajului de conjunctura realizat de BNR pentru luna noiembrie contureaza o perspectiva destul de pesimista pentru industrie, precum si expectatii in general nefavorabile in constructii.

"In ceea ce priveste productia si comenzile adresate companiilor industriale, redresarea usoara, sugerata de nivelurile moderat pozitive ale soldurilor conjuncturale, incorporeaza o importanta influenta sezoniera (cresterea cererii de produse energetice in conditiile sezonului rece) - in urma ajustarii in functie de sezonalitate si de numarul de zile lucratoare, soldurile opiniilor se apropie de zero, sugerand practic stagnarea productiei si a volumului total al comenzilor in luna noiembrie. Productia din sectorul constructiilor va ramane la o dimensiune asemanatoare celei din octombrie, insa comenzile se vor inscrie pe o panta descrescatoare", se arata in studiul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Potrivit sondajului BNR, procesul de absorbtie a stocurilor de produse finite industriale va inregistra o posibila intensificare, soldul opiniilor coborand cu inca 6 puncte procentuale (pana la -19 %). In constructii, indicatorul nu va inregistra modificari fata de perioada anterioara. In privinta stocurilor de materii prime, disponibilul se va plasa in limite normale atat in industrie, cat si in constructii.

Se mentine influentei negative a cererii deficitare asupra activitatii din cele doua sectoare economice

Opiniile formulate de participantii la sondaj indica mentinerea influentei negative a cererii deficitare asupra activitatii din cele doua sectoare economice, acest factor fiind invocat de circa 62 % din numarul operatorilor din constructii, iar la nivelul industriei, indeosebi de subsectorul prelucrator (47%).

Blocajul financiar isi va accentua influenta restrictiva asupra activitatii de constructii, in acest sens pronuntandu-se 72% dintre respondenti.

In industrie, opinii de acest tip au fost formulate de circa 15% din totalul respondentilor. Sectorul constructiilor reclama si impactul limitativ indus de ratele inalte ale dobanzilor bancare (in proportie de 46%). La nivelul industriei, acest factor este semnalat de circa 9% din numarul total al managerilor intervievati. Influente negative, de intensitate relativ scazuta, vor continua sa exercite evolutia cursului de schimb al monedei nationale si dificultatile intampinate in procurarea materiilor prime.

Preturile de productie se vor plasa pe un palier similar celui din luna octombrie

Procesul de ajustare a dimensiunii personalului va consemna o posibila intensificare atat in industrie, cat si in constructii, data fiind deteriorarea de 1,7 ori a soldului conjunctural negativ in fiecare dintre cele doua sectoare, pana la -20, respectiv -33%.

Preturile de productie se vor plasa pe un palier similar celui din luna octombrie, in conditiile in care aproximativ 95% dintre respondentii din industrie si 83% din numarul total al operatorilor din constructii nu intrevad modificari ale indicatorului, iar soldurile opiniilor sunt apropiate de zero.

Soldul conjunctural exprima tendinta indicatorului si se calculeaza ca diferenta intre ponderea opiniilor favorabile si cea a opiniilor nefavorabile.

Sondajul de conjunctura se desfasoara cu sprijinul sucursalelor Bancii Nationale a Romaniei si se bazeaza pe un esantion national reprezentativ la nivel judetean (atat ca pondere, cat si ca structura pe ramuri).

Incepand cu luna august 2005, componenta esantionului a fost extinsa, numarul unitatilor selectate fiind in prezent de circa 420, precizeaza BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BNR stiri, #sondaj bnr, #perspective industrie BNR , #stiri BNR