BNR isi poate atinge tinta de inflatie doar intr-un scenariu optimist

Marti, 12 Mai 2009, ora 14:11
1433 citiri
BNR isi poate atinge tinta de inflatie doar intr-un scenariu optimist

Tendinta de temperare a cresterii preturilor, vizibila si in aprilie, va continua in acest an, insa pentru ca inflatia sa coboare pana la finalul lui 2009 in interiorul intervalului tintit de BNR, de 2,5-4,5%, este nevoie de mai multe conditii favorabile, intre care aprecierea leului.

In aprilie, rata anuala a inflatiei a coborat la 6,45%, de la 6,71% in martie, evolutia fiind in conformitate cu estimarile analistilor, pe fondul ieftinirii tarifelor la servicii si a stagnarii preturilor la alimente, care au contrabalansat scumpirea marfurilor nealimentare.

"Proiectia bancii centrale e fezabila intr-un scenariu in care leul se apreciaza, excesul de cerere se transforma in deficit de cerere, avem un an agricol bun, iar presiunile externe vor fi reduse", considera economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, care care isi mentine la 5,4% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si dupa publicarea datelor pentru aprilie.

Anghel spune ca procesul dezinflationist va continua, pe fondul aprecierii leului si reducerii excesului de cerere din piata, si ca temperarea inflatiei "core" (de baza) la 7,4% este un semnal bun, insa a semnalat ca aceasta se mentine inca ridicata.

Analistii au sesizat, de altfel, semnale ale limitarii cererii in datele publicate de Statistica privind evolutia preturilor de consum din aprilie. "Anul trecut, preturile alimentelor crescusera cu circa 1% in luna in care s-a sarbatorit Pastele, in timp ce in aprilie 2009, acestea s-au scumpit cu numai 0,03%", a mai spus Anghel, pentru NewsIn.

Temperarea inflatiei a fost ajutata, in aprilie, si de aprecierea leului, media lunara a cursului coborand la 4,1954 lei/euro, de la 4,2821 lei/euro in martie.

"Se vad intarirea leului si presiunile generate de scaderea cererii. Daca leul se va mentine stabil sau se va mai intari usor, dezinflatia ar trebui sa continue", a observat seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Cursul de schimb este considerat un factor decisiv pentru temperarea inflatiei si de economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, care se asteapta la o dezinflatie rapida in perioada urmatoare, ajutata si de cererea agregata.

"Riscurile cele mai mari pentru inflatie sunt generate de cursul de schimb, de agricultura si de preturile produselor volatile", a spus Dumitru, care estimeaza o rata anuala a inflatiei de 4,5% la finalul acestui an, adica la marja superioara a tintei BNR.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) are pentru finalul acestui an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,4% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior.

Melania Hancila nu exclude realizarea prognozei BNR, insa isi mentine estimarea de 5% pentru inflatia de la final de an, considerand ca BNR isi poate atinge tinta doar intr-un scenariu optimist, nu insa si intr-un scenariu mediu.

"Cursul ar trebui sa se intareasca in jur de 4 lei/euro, deoarece nu e suficienta doar scaderea cererii pentru atingerea proiectiei BNR", a afirmat seful departamentului de cercetare al Volksbank, care anticipeaza "un an agricol mediu, nu excelent".

Economistul considera ca petrolul va avea o influenta redusa asupra inflatiei, din moment ce economia globala este in recesiune.

"Abia din 2010, odata cu revenirea cresterii economice, pretul petrolului ar putea pune probleme.

In ce priveste agricultura, Romania importa alimente, de aceea e mai importanta evolutia cursului de schimb decat a vremii", a explicat Hancila.

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, atragea atentia spre finalul lunii martie ca revenirea inflatiei in intervalul tintit de BNR pana la sfarsitul lui 2009 este cruciala pentru Romania si ca este importanta mentinerea acesteia la un nivel sustenabil in urmatorii ani.

Banca centrala si guvernul s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna ca Romania ar trebui sa intre in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012.

In acest scop, Romania va trebui sa indeplineasca criteriile de convergenta nominala, printre care se numara nivelul inflatiei medii anuae, ce nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5% nivelul atins de trei state membre cel mai bine plasate din punct de vedere al stabilitatii preturilor.

#bnr, #inflatie, #leu, #moneda, #nationala, #scenariu, #tinta , #stiri BNR