BNR: majorarea TVA a crescut rata inflatiei

Joi, 03 Februarie 2011, ora 16:30
1617 citiri
BNR: majorarea TVA a crescut rata inflatiei

Cresterea ratei anuale a inflatiei de anul trecut la 7,96%, de la un nivel de 4,74% in decembrie 2009, a fost determinata in special de majorarea TVA, precum si de influentele adverse ale evolutiei preturilor produselor alimentare si combustibililor pe plan international, potrivit Newsin.

Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) precizeaza joi ca rata anuala a inflatiei a urcat la nivelul de 7,96% in luna decembrie 2010, in linie cu prognozele bancii centrale, insa semnificativ peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei.

"Prognoza actuala evidentiaza perspectiva reluarii dezinflatiei la inceputul anului 2011 si a accentuarii acestui proces pe masura disiparii efectelor de runda intai ale majorarii TVA. Aceasta implica o configurare a ansamblului conditiilor monetare reale in scopul ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste, pentru a contracara riscul manifestarii efectelor de runda a doua ale socurilor inflationiste ale ofertei".

Reprezentantii BNR subliniaza ca analiza indicatorilor statistici releva persistenta deficitului de cerere agregata, mentinerea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si ramanerea in teritoriu negativ a dinamicii anuale reale a creditului acordat sectorului privat.

In acelasi timp insa, se remarca continuarea tendintei de normalizare a nivelului ratelor dobanzilor practicate de banci in relatiile cu clientii nebancari, in paralel cu ameliorarea conditiilor lichiditatii de pe piata monetara.

Potrivit BNR, riscurile asociate in principal factorilor aflati in afara sferei de influenta a bancii centrale - ajustarile preturilor administrate, consecventa continuarii consolidarii fiscale si a reformelor structurale, evolutia viitoare a preturilor externe ale materiilor prime si ale produselor agroalimentare, precum si a mediului economic international - impun de asemenea pastrarea unei conduite prudente a politicii monetare.

In acest context, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. Totodata, BNR a hotarat pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"Consiliul de Administratie al BNR reafirma faptul ca implementarea ferma si consecventa a angajamentelor asumate in cadrul acordurilor de finantare - in vigoare, dar si a celor care se prefigureaza - cu institutiile internationale sunt esentiale pentru reconsolidarea dezinflatiei in ritmul presupus de atingerea tintelor stabilite pe termen mediu si pentru refacerea increderii - element crucial in cadrul procesului de redresare pe baze sustenabile a economiei romanesti", potrivit BNR.

In aceste conditii, BNR sustine ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #credite, #deficit de cont curent, #inflatie, #lichiditate, #majorare tva, #rata anuala a inflatiei , #stiri BNR