BNR mentine dobanda cheie la 6,25% - 03 Mai 2011

Marti, 03 Mai 2011, ora 13:10
1336 citiri
BNR mentine dobanda cheie la 6,25% - 03 Mai 2011

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a precizat ca va mentine rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Toti membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania care au participat la un sondaj intern au anticipat deciziile bancii centrale.

CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

BNR a decis la cea mai recenta sedinta de politica monetara, din data de 31 martie, sa mentina dobanda cheie la 6,25% pentru a saptea sedinta consecutiva, si sa reduca ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu scadenta sub doi ani de la 25% la 20%. Rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale insititutiilor de credit a fost mentinuta la nivelul de 15%.

Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

CA al BNR a analizat si aprobat, in sedinta de marti, si raportul trimestrial asupra inflatiei, care va fi prezentat intr-o conferinta de presa la data de 5 mai 2011.

Inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6%.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3% plus/minus un punct procentual, in timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuita in luna februarie, de la 3,4%.

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat in urma cu o luna ca, cel mai probabil, BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.

Urmatoarea sedinta de politica monetara a CA al BNR va avea loc pe 29 iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#bnr, #dobanda cheie, #dobanda politica monetara , #stiri BNR