BNR mentine dobanda la 5,25% si ratele RMO

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:36
1689 citiri
BNR mentine dobanda la 5,25% si ratele RMO
Foto: DC News

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a mentinut luni rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, dar a anuntat o gestionare adecvata a lichiditatii, renuntand la expresia "gestionare ferma".

Potrivit unui comunicat transmis de banca centrala, CA-ul BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, care in prezent se ridica la 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.

"BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul BNR.

Anul trecut, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul briefingului de presa care va avea loc la ora 15:00.

#rata dobanda politica monetara Romania, #dobanda cheie bnr, #nivel rate rezerve minime obligatorii, #instrumente politica monetara BNR , #stiri BNR