BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, cel mai inalt nivel din UE

Joi, 28 Martie 2013, ora 14:18
1469 citiri
BNR mentine rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, cel mai inalt nivel din UE

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, cel mai inalt nivel din Uniunea Europeana, precum si ratele aplicate pentru rezervele minime obligatorii constituite de banci pentru pasivele sub doi ani, la 20% in valuta si 15% in lei.

"In sedinta din 28 martie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar; mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", se arata in comunicatul de presa transmis de banca centrala.

Banca centrala a Ungariei a decis in urma cu doua zile sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 5,25% la 5%, nou minim istoric, astfel ca Romania are in prezent cea mai mare dobanda cheie dintre statele membre ale Uniunii Europene.

Pe de alta parte, Romania avea in februarie si cea mai inalta rata a inflatiei din Uniunea Europeana, de 4,8% (IAPC) si 5,65% (IPC, publicat de INS) februarie la februarie.

Dobanda de politica monetara va scadea doar cand inflatia va reveni in intervalul dorit BNR

BNR a aplicat ultima reducere de dobanda in urma cu un an (martie 2012), de la 5,5% pe an la 5,25% pe an.

Mentinerea dobanzii a fost anticipata de piata si anuntata, implicit, chiar de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Seful bancii centrale afirma recent ca scaderea dobanzilor se va relua doar dupa ce se confirma revenirea inflatiei in intervalul tintit, estimata pentru a doua parte a anului.

Cu doar o zi inainte de sedinta de politica monetara, miercuri, Isarescu a declarat ca, desi economie se afla inca in recesiune, se manifesta in continuare anticipatii inflationiste, ceea ce nu permite bancii centrale sa reduca dobanzile. El a vorbit si de nevoia de stabilitate a dobanzilor, aratand ca o banca centrala nu se poate "juca", sa reduca dobanda si la putin timp ca aplice o crestere.

CA al BNR reafirma ca BNR monitorizeaza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Bana centrala are pentru acest an o tinta de inflatie de 2,5%, plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta prognoza a BNR indica pentru finalul anului un nivel de 3,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda politica monetara BNR, #rata dobanda cheie Romania, #rata inflatie Romania, #dobanda politica monetara Europa , #stiri BNR