BNR modifica tinta de inflatie, la 4,6%

Luni, 08 August 2011, ora 11:44
1279 citiri
BNR modifica tinta de inflatie, la 4,6%

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 4,6%, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 5,1%, transmite NewsIn.

Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,5%, de la 3,6% cat era estimarea anterioara. 

Rata anuala a inflatiei a scazut in iunie la nivelul de 7,93%, de la 8,34% in luna mai.

"Datele privind inflatia incep sa arate mai bine si noi sperm ca cel putin in aceasta perioada de vara imbunatatirile sa fie substantiale", a spus Isarescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.
El a aratat ca incepand cu lunile mai si iunie a avut loc o corectie "extrem de puternica" a preturilor volatile, iar persistenta deficitului de cerere ajuta la reducerea inflatiei.

"Cererea de consum treneaza in continuare. (...) Volumul creditului de consum pentru populatie continua sa fie jos, ceea ce inseamna ca populatia se concenteraza in a-si rambursa creditele si, in al doilea rand, nu are curajul sa se antreneze in noi credite", a spus Isarescu.

El a mai aratat ca volatilitatea cursului de schimb a crescut fata de inceputul anului, dar este in continuare mai mica decat in cazul zlotului polonez si forintului maghiar.

"Cresterea volatilitatii se pare ca este legata destul de bine de prima de risc. Am vazut o usoara crestere odata cu accenturarea temerilor de criza din zona euro. In ultimel zile vedem o atentuare", a mai spus guvernatorul.

In luna mai BNR majorase prognoza de inflatie pentru anul in curs de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%.

#banca centrala, #banca nationala romania inflatie, #bnr, #inflatie , #stiri BNR