BNR nu a mai dat credite lombard in mai

Marti, 30 Iunie 2009, ora 09:12
1235 citiri
BNR nu a mai dat credite lombard in mai

BNR nu a mai acordat, in mai, credite de tip lombard, dupa 9 luni in care bancile din Romania au apelat la aceasta facilitate, insa a injectat lichiditati in piata prin intermediul operatiunilor de tip repo, in valoare medie zilnica de 643,8 milioane lei, arata datele publicate de banca centrala, informeaza NewsIn.

Astfel, volumul creditelor lombard acordate bancilor comerciale de BNR a scazut puternic in ultimele luni, de la 38,6 miliarde lei in februarie, la 16 miliarde in martie si la doar 139 milioane lei in aprilie, pentru ca in mai institutiile de credit sa nu mai apeleze deloc la aceasta faciilitate.

Facilitatea de credit a BNR
a inceput sa fie folosita intens de banci incepand cu ultimele trei luni din 2008, cand bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

In octombrie 2008, bancile au luat credite lombard in valoare de 48,99 miliarde lei.

Creditul lombard poate fi accesat in prezent la o rata a dobanzii anuale de 13,5% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi de tip overnight (pentru o zi).

Pe de alta parte, banca centrala a injectat in piata lichiditati prin intermediul operatiunilor de tip repo, in valoare medie zilnica de 643,8 milioane lei in mai, in scadere de la nivelul mediu de 811,4 milioane lei in aprilie.

In acelasi timp, volumul depozitelor plasate pentru o zi la banca centrala a urcat la 10,4 miliarde lei in mai, de la 4,6 miliarde lei in aprilie, mai arata datele publicate luni de BNR.

Pentru facilitatea permanenta de depozit a BNR, dobanda a coborat in mai la 5,5% pe an, de la 6% in aprilie, aceasta fiiind fixata tot in functie de dobanda de politica monetara, care se plaseaza in prezent la 9,5% pe an.

In cazul operatiunilor de tip reverse repo, media zilnica a tranzactiilor a fost de 7,7 milioane lei in mai, operatiunile efectuandu-se la o rata a dobanzii de 9,5% pe an.

In aprilie, volumul mediu zilnic pentru reverse repo a fost de 25 milioane lei, operatiunile avand loc la o dobanda de 10% pe an.

#BNR, #credite, #lombard, #mai, #dobanda , #stiri BNR