BNR nu poate finanta direct deficitul bugetar

Marti, 04 August 2009, ora 14:50
1253 citiri
BNR nu poate finanta direct deficitul bugetar

Banca Nationala a Romanei (BNR) nu poate finanta direct deficitul bugetar din banii de la Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care, la nivel european, bancile centrale nu pot face acest lucru, a declarat, marti, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn.

"Nu este o posibilitate ca BNR sa finanteze direct deficitul", a raspuns Franks intrebat daca o parte din banii de la FMI ar putea fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar prin cumpararea de titluri de stat de catre BNR direct de la Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Franks a completat ca FMI trebuie sa fie flexibil in privinta Romaniei, in conditiile in care a avut aceasta atitudine si cu alte state din regiune, avand in vedere ca economiile au inregistrat scaderi puternice atat in Romania, cat si in alte tari.

Reprezentantul FMI nu a dorit sa inainteze cifre legate de contractia economiei Romaniei in acest an si deficitul sau bugetar, motivand ca ca negocierile nu s-au incheiat inca si nu au definitivate evaluarile.

El a precizat, insa, ca scaderea economiei romanesti va fi mult mai abrupta decat prognoza Fondul initial, respectiv cu 4%.

#bani, #bnr, #bugetar, #deficit, #fmi, #franks, #jeffrey , #stiri BNR