BNR nu se asteapta la o reluare a creditarii

Luni, 08 August 2011, ora 14:54
1238 citiri
BNR nu se asteapta la o reluare a creditarii

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat luni este devreme sa se vorbeasca despre o reluare a creditarii si ca nu se asteapta la un avans spectaculos al creditarii pana cand semnele de crestere economica nu se vor consolida, anunta NewsIn.

"Semnele creditarii se vad la nivelul corporatiilor mari, un amestesc de refinatare si finantari noi, dar la cele mici si mijlocii semnele sunt timide. Este devreme sa spunem ca asistam la o reluare a creditarii. (...)

Nu ma astept sa avem un avans spectaculos al creditarii pana cand semnele de crestere economica nu sunt intarite si incorporate in prognoze si in planurile de afaceri", a precizat Popa.

Viceguvernatorul BNR a estimat ca pana la sfarsitul anului vor fi finalizate masurile de prudentialitate, dupa o dezbatare publica si o discutie cu bancile.

"Masurile au in vedere debitorii neprotejati la riscurile valutare si doresc echilibrarea fluxurile noi de credit in lei si euro. Ce ne dorim e sa nu asistam la o reluare a creditarii care sa duca la o pondere exagerat de mare a creditarii in valuta.

Intotdeauna va exista aceasta tentatie cat timp vor fi dobanzi interne mai mari decat cele la euro. Aceste dobanzi vor fi mai mari pe plan intern atat timp cat inflatia nu va converge spre nivelurile similare din zona euro. Nu putem reduce inflatia rapid", a explicat Popa.

Potrivit acestuia, bancile au aplicat deja o combinatie de standarde de prudenta intarita prin diferentierea creditarii, iar in cazul populatiei povara datoriilor este gestionata in sensul reducerii in timp.

"Nimeni nu isi propune sa faca intregul volumul de imprumuturi ipotecare noi in lei, dar vrem sa ne asiguram ca debitorii neprotejati la riscul valutar nu isi vor lua obligatii impovaratoare pentru ei, pentru banci si pentru economie", a mai spus viceguvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #reluare creditare, #credit , #stiri BNR