BNR pune accentul pe stimularea economiei, anticipand continuarea dezinflatiei

Miercuri, 03 Februarie 2010, ora 15:10
1522 citiri
BNR pune accentul pe stimularea economiei, anticipand continuarea dezinflatiei

Banca centrala pune un accent mai mare pe stimularea economiei, prin revitalizarea creditarii private si sustinerea cererii, in conditiile in care mizeaza pe continuarea procesului de dezinflatie incepand din februarie, ajutata si de intarirea leului.

Astfel, in comunicatul detaliat al deciziilor de politica monetara de miercuri, Banca Nationala a Romaniei (BNR) argumenteaza scaderea dobanzii cheie de la 7,5% la 7% prin necesitatea unei politici monetare care sa vizeze nu doar stabilitatea pe termen mediu a preturilor, ci si "revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti".

"Analiza evolutiei indicatorilor macroeconomici releva persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si continuarea scaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a creditului guvernamental", se arata in comunicat.

Inflatia, elementul cheie al strategiei de politica monetara a BNR, a inregistrat o accelerare la finalul anului trecut, "in principal ca efect al majorarii accizelor la tutun si al evolutiei preturilor combustibililor", insa banca centrala considera ca trendul dezinflationist se va relua din februarie.

"Perspectivele indica continuarea procesului de dezinflatie, dupa o temporara accelerare a ratei inflatiei in luna ianuarie ca efect al socului exogen al ajustarii accizelor la tutun, in conditiile prelungirii dinamicii favorabile a inflatiei de baza CORE2 ajustata - care ilustreaza mai bine efectele gestionarii cererii agregate", subliniaza banca centrala.

Astfel, inflatia de baza CORE2 ajustata - calculata prin eliminarea impactului preturilor administrate, al celor volatile si al principalelor produse accizabile - si-a continuat trendul descendent inceput in luna aprilie 2009, ajungand la 2,8% in decembrie 2009.

Perceptia asupra Romaniei s-a imbunatatit, dar raman incertitudini privind mediul extern

Banca centrala puncteaza imbunatatirea perceptiei investitorilor straini asupra Romaniei, in urma deblocarii finantarii de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI) si a cresterii apetitului global pentru risc, de care a beneficiat si leul la inceputul acestui an.

Cu toate acestea, BNR atrage atentia asupra "persistentei incertitudinilor legate de evolutia mediului extern, a fluxurilor de capital, preturilor administrate si a celor volatile".

La finalul lui ianuarie, FMI si CE au trimis o misiune comuna de evaluare la Bucuresti, care a anuntat ca va propune reluarea aranjamentului de finantare a Romaniei. Urmatoarele doua transe de la FMI, in valoare de 2,3 miliarde euro, urmeaza sa fie virate Romaniei in februarie.

Un prim semnal al imbunatatirii perceptiei externe a venit marti, cand agentia de rating Fitch a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei de la 'negativa' la 'stabila', argumentand in principal prin reducerea nevoii de finantare externa a tarii.

In urma deciziei de reducere a dobanzii de politica monetara la 7%, dobanda la facilitatea de depozit scade de la 3,5% la 3% pe an incepand din 4 februarie, iar dobanda la facilitatea de creditare (credit Lombard) coboara la 11% pe an, de la 11,5% anterior.

Aceste dobanzi sunt fixate la plus/minus 4 puncte procentuale in raport cu dobanda cheie. In acelasi timp, dobanda penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se reduce la 16,5% incepand cu perioada de aplicare 24 februarie-23 martie.

 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#bnr, #dezinflatie, #dobanda, #economie, #monetara, #stimulare , #stiri BNR