BNR pune presiune pe banci si institutii financiare nebancare

Vineri, 20 Octombrie 2006, ora 03:05
1251 citiri

Atat societatile de leasing, cat si bancile comerciale isi fac socotelile pentru dezvoltarea dupa momentul intrarii in vigoare a noilor norme de prudentialitate. Desi parerea unanima conchide catre pierderea din viteza a ritmului de creditare, totusi piata romaneasca va ramane una extrem de atractiva. Eternul atu pe care l-am fluturat fara voie in fata Uniunii Europene, si anume o piata de mari dimensiuni, a doua din Europa de est, va atrage ca un magnet nume sonore din piata financiara care au declansat expansiunea catre rasarit. Nu-i mai putin adevarat, produsele se vor reorienta catre tendintele vestice.

Romania are cea mai mare capacitate de dezvoltare a serviciilor financiare si bancare din Europa de sud-est, datorita dimensiunii pietei, de 21,7 milioane de locuitori, a declarat, ieri, presedintele Institutului Bancar Roman (IBR), Petru Rares.

"Vom fi tinta unui val de fuziuni si achizitii, deoarece zonele din Europa de sud-est au o foarte mare capacitate de expansiune", a spus Rares, la conferinta nationala a Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare, organizata, ieri, la Bucuresti.

Presedintele IBR a apreciat ca "supermarketurile financiare" vor reprezenta tendinta de dezvoltare a urmatorilor ani. Romania si Bulgaria sunt tintele favorite de dezvoltare a retailului, iar procesul de expansiune a grupurilor mari europene in Romania se va intensifica, incepand de anul viitor.

Rares apreciaza ca Romania se apropie, treptat, de o plafonare a creditului de consum, in timp ce creditul si leasingul imobiliar vor constitui motorul de dezvoltare, in urmatorii ani.

"Leasingul isi va schimba aspectul in urmatorii cinci ani, ajungandu-se la o saturare a pietei pe segmentul auto", a spus reprezentantul IBR.

La randul sau, presedintele Comisiei buget-finante-banci a Senatului, Varujan Vosganian, a afirmat ca Romania trebuie sa incurajeze dezvoltarea consumului. "Consumul este doar aparent o ingurgitare de bunuri, in realitate este o forma de investire", a spus Vosganian.

Banca Nationala a Romaniei a modificat norma privind limitarea riscului de credit la imprumuturile acordate persoanelor fizice, noile norme urmand sa intre in vigoare saptamana viitoare.

Bonitatea, mult mai greu de obtinut

Principala modificare vizeaza includerea in calculul angajamentelor totale de plata lunare ale persoanelor fizice, pe langa principal si dobanda, a tuturor celorlalte costuri care decurg din contractul de credit. Cealalta noutate importanta introdusa de reglementarea BNR este legata de includerea leasingului financiar in categoria creditelor de consum, respectiv a celor imobiliare. Aceste modificari vor conduce la restrictionarea si mai puternica a accesului populatiei la credite.

'Cel care solicita un credit, fie ca este o persoana, fie ca este o familie, va trebui sa faca, pentru a-si afla bonitatea, doua operatiuni de scadere. O prima operatiune - din salariul brut sau din venitul brut se scade impozitul si iti da netul unu. Din net unu se mai face o scadere. Se scad facturile la caldura, la lumina, alte impozite, cum sunt la casa, pe pamant, datorii si toate astea constituie o suma care se scade din net unu si ne da net doi. Abia aceasta suma, net doi, este suma pe care o ia in calcul banca atunci cand soliciti un credit si banca nu poate sa-ti dea un credit care sa exprime o rata lunara plus dobanzile, plus comisioanele, care sa reprezinte mai mult de 35 la suta la un credit ipotecar', a explicat recent pentru Radio RomA¥nia Actualitati consilierul guvernatorului Bancii Centrale, Adrian Vasilescu.

Acesta a subliniat ca va fi mai multa rigoare si probabil ca va fi o usoara restrangere a creditului, adica o atenuare a cresterii. Dar cresterea va continua. Vor continua sa fie date credite pentru case, vor continua sa fie date credite de consum si creditul, in general, va continua sa se dezvolte.

Noile norme prudentiale se vor aplica si in cazul institutiilor nebancare, acestea fiind obligate sa respecte aceleasi conditii de creditare pe care le aplica bancile comerciale.

Bloombiz