BNR: Relaxarea politicii monetare va contribui la corelarea dobanzilor bancilor cu dobanda cheie

Marti, 30 Iunie 2009, ora 17:59
1873 citiri
BNR: Relaxarea politicii monetare va contribui la corelarea dobanzilor bancilor cu dobanda cheie

BNR a decis reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta pentru a sprijini creditarea economiei si anticipeaza ca relaxarea politicii monetare va contribui la revenirea graduala a dobanzilor practicate de bancile comerciale "la pozitia fireasca fata de dobanda cheie", precizeaza Newsin.

"In vederea fluidizarii fluxurilor de lichiditati, alinierii graduale la standardele Bancii Centrale Europene si sprijinirea unui proces sustenabil de creditare in economia romaneasca, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat totodata reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 15 % de la 18% si a celei aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 35% fata de 40%, ambele pentru scadentele reziduale de sub doi ani, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009", se arata in comunicatul detaliat publicat marti de BNR.

Potrivit informatiilor furnizate NewsIn de catre oficiali ai BNR, suma eliberata in piata bancara in urma deciziei de relaxare a RMO se plaseaza intre 8,5 si 9 miliarde lei.

De asemenea, CA al BNR considera ca "aceste decizii vor contribui la asigurarea unui nivel adecvat al lichiditatii si la revenirea graduala a ratelor dobanzilor practicate de bancile comerciale, atat la depozite cat si la credite, la pozitia functionala fireasca in raport cu rata dobanzii de politica monetara".

Oficialii BNR au insistat in repetate randuri, ca, in mod normal, dobanzile platite de banci pentru depozitele atrase ar trebui sa se plaseze sub rata dobanzii de politica monetara, pe care banca centrala a decis marti sa o reduca de la 9,5% la 9% pe an.

In acest sens, BNR subliniaza ca ratele medii ale dobanzilor la depozitele noi la termen si la creditele noi, desi au consemnat evidente ajustari descendente, raman distorsionate comparativ cu nivelul dobanzii de politica monetara.

Pe de alta parte, "rata medie a dobanzii interbancare s-a apropiat de nivelul ratei dobanzii de politica monetara".

In acelasi timp, a avut loc o temperare semnificativa a volatilitatii cursului de schimb al leului pe fondul refacerii graduale a apetitului global pentru risc al investitorilor financiari si al scaderii accentuate a deficitului de cont curent al Romaniei in prima parte a anului curent, precum si in contextul incheierii de catre Romania a aranjamentului multilateral de finantare externa cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale.

Totodata, CA al BNR reitereaza ca "implementarea ferma si consecventa a mix-ului echilibrat de politici macroeconomice - monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa de la institutiile financiare internationale este esentiala pentru consolidarea procesului de dezinflatie si a stabilitatii financiare".

BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Potrivit calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 august 2009, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei.

 

#politica monetara, # rmo, # bnr, # relaxare, # curs , #stiri BNR