BNR renunta sa protejeze leul. Suma cu care imprumuta bancile, majorata la 6 miliarde lei

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 16:23
1712 citiri
BNR renunta sa protejeze leul. Suma cu care imprumuta bancile, majorata la 6 miliarde lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat 16 banci cu suma de 6 miliarde lei oferita la operatiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste patru ori mai mare, respectiv 27,98 miliarde lei.

Banca centrala a majorat luni suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo la 6 miliarde lei, dupa ce in precedentele sapte saptamani a mentinut limita la 4 miliarde lei.

Lunea trecuta 17 banci au atras cele 4 miliarde lei oferite la repo, iar sumele licitate de institutiile de credit au totalizat 24,9 miliarde lei.

Unii dealeri se asteptau ca suma injectata prin operatiunea repo sa creasca luni, dupa ce BNR a anuntat cu o saptamana in urma intoarcerea la o gestionare "adecvata" a lichiditatii.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

#imprumut repo BNR, #licitatie repo BNR, #plafon imprumuturi repo, #lichiditate banci comerciale , #stiri BNR