BNR scade dobanzile

Joi, 22 Septembrie 2005, ora 06:44
1156 citiri

Consiliul de Administratie reafirma necesitatea mentinerii in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare.

In sedinta din 21 septembrie 2005, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat evolutiile din ultimele luni ale ansamblului indicatorilor macroeconomici, ai pietelor financiare interne si internationale, precum si perspectivele acestora in contextul masurilor de liberalizare a contului de capital adoptate in prima jumatate a acestui an. Datele statistice recente releva temperarea cresterii economice in trimestrul al II-lea. Aceasta s-a situat sub nivelul prognozat, ca urmare atat a scaderii valorii adaugate brute din agricultura, cat si a restrangerii autoconsumului si tendintei descendente a productiei industriale.

Achizitiile de bunuri si servicii ale populatiei, mai ales din import, au continuat sa inregistreze un ritm alert, fiind sustinute in principal de cresterea veniturilor si de accesibilitatea sistemelor de finantare prin intermediul bancilor si al institutiilor financiare nebancare. Expansiunea cererii interne a continuat, in consecinta, sa depaseasca semnificativ productia interna, accentuand astfel dezechilibrul extern. Analiza indicatorilor monetari evidentiaza tendinta ingrijoratoare ca expansiunea creditelor in valuta sa devanseze in continuare dinamica imprumuturilor in moneda nationala. Aceasta a impus adoptarea unui set de masuri de ordin prudential pentru: ameliorarea structurii creditului neguvernamental; apropierea structurii lui de structura lei/valuta a economisirii; diminuarea riscurilor pentru stabilitatea financiara.

Prin aceste masuri de temperare a creditului in valuta si prin controlul lichiditatii, BNR urmareste gestionarea cererii agregate, consolidand astfel fundamentele noului cadru de politica monetara (tintirea directa a inflatiei). Leul si-a continuat aprecierea fata de euro, ca urmare a unor intrari semnificative de capitaluri atrase de conditiile pietei financiare interne, percepute de investitori ca fiind favorabile, inclusiv ca urmare a procesului de convergenta nominala si reala legat de aderarea la Uniunea Europeana.

Rata inflatiei a atins in luna august 2005 cel mai scazut nivel lunar din ultimii 15 ani (0,1 la suta), fiind in concordanta cu prognoza prezentata cu ocazia trecerii oficiale la tintirea directa a inflatiei si cu anticipatiile de continuare a dezinflatiei. In aceste conditii, Consiliul de Administratie a hotatrat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,5 la suta pe an, precum si repozitionarea corespunzatoare a ratelor dobanzilor la facilitatile permanente ale BNR (facilitatea de depozit si facilitatea de credit), acestea conturand culoarul dobanzilor pe pietele monetare si financiare in moneda nationala.

Formarea si consolidarea pietelor financiare in lei, inclusiv a celor pe termen mediu si lung, sunt esentiale atat pentru eficienta politicii de tintire directa a inflatiei, cat si pentru trecerea in viitor la moneda euro, in conformitate cu criteriile de la Maastricht.

Noul nivel al ratei dobanzii de politica monetara este consistent cu necesitatea de a calibra politica monetara in vederea atingerii tintelor de inflatie pe termen mediu si temperarii riscului reprezentat de cresterea fluxurilor de capital cu pronuntat potential volatil. Conform calendarului a nuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 9 noiembrie 2005, cand va fi analizat raportul trimestrial asupra inflatiei.

Averea