BNR: Sistemul bancar poate continua activitatea de creditare

Joi, 20 Noiembrie 2008, ora 09:30
1830 citiri
BNR: Sistemul bancar poate continua activitatea de creditare

Sistemul bancar romanesc este solid, este bine capitalizat si poate continua activitatea de creditare a economiei reale in mod eficient, insa, in conditiile actuale, este necesar ca bancile sa stimuleze puternic economisirea, asigurandu-si in mod dinamic resursele necesare creditarii, a afirmat la o intalnire cu oamenii de afaceri italieni, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Georgescu a aratat ca, in ceea ce priveste perspectivele creditului, acesta va incetini probabil in jur de 15-20 la suta, dupa evaluarile Bancii Nationale a Romaniei, in conditiile in care ritmul de crestere anuala a creditului neguvernamental ajunsese, la ultima statistica a BNR, la 40 la suta, de la un nivel de 50-60 la suta in termeni reali.

Oficialul BNR a explicat oamenilor de afaceri italieni ca, prin masuri prudentiale, BNR a actionat constant pentru temperarea vitezei de crestere a creditului "la niveluri consistente cu cele care asigurau atingerea tintei de inflatie programata impreuna cu Guvernul".

"Pe fondul reducerii volumului si al scumpirii resurselor financiare, precum si al unor masuri prudentiale promovate de BNR in august si aplicate din octombrie, intrevedem ca ritmul de crestere a creditelor in perioada urmatoare va incetini in jur de 15-20 la suta fata de ritmuri anuale de 60-65 la suta, sau in jur de 40 la suta in septembrie", a subliniat Georgescu.

El a precizat ca acest fenomen este si efectul faptului ca Banca Centrala a actionat "in mod oportun" prin cresteri succesive a ratei de dobanda a politicii monetare.

"In sapte pasi, rata dobanzii a ajuns la nivelul actual de 10,25. Aceste etape au inceput din noiembrie 2007, pentru ca din august-septembrie anul trecut s-au resimtit presiuni inflationiste care, in final, au subminat atingerea tintei de inflatie", a spus reprezentantul Bancii Centrale.

In timpul dezbaterii au fost prezentate punctele de vedere ale intreprinderilor, ale sistemului bancar si al organismelor europene prin interventia lui Giovanni Ravasio, urmate de replica prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, care a prezentat o interpretare a evolutiei celor mai importanti indicatori macroeconomici (PIB, inflatie, rata de schimb) din economia romaneasca.