BNR trage semnal de alarma: Riscurile inflatiei raman semnificative

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 14:55
1301 citiri
BNR trage semnal de alarma: Riscurile inflatiei raman semnificative

BNR atrage atentia asupra riscurilor asociate inflatiei care continua sa fie semnificative si subliniaza faptul ca evolutia preturilor internationale ale materiilor prime ramane o preocupare, informeaza NewsIn.

Rata anuala a inflatiei a crescut marginal in luna mai, de la 8,34% in luna precedenta la 8,41%, in conditiile unei temperari relative a cresterii preturilor volatile si a celor administrate, se arata intr-un comunicat BNR.

"Evolutia este compatibila cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu a inflatiei publicata de BNR, care anticipeaza reluarea dezinflatiei pe fondul disiparii efectului direct al majorarii cotei TVA, precum si al persistentei deficitului de cerere agregata", se spune in comunicat.

Cele mai recente date statistice releva, totodata, moderarea in luna aprilie a ritmului anual de crestere a productiei industriale si a exporturilor, precum si prelungirea valorilor negative ale dinamicii anuale a indicatorilor relevanti pentru evolutia cererii interne.

In acelasi timp, insa, se remarca semne incipiente de revigorare a creditarii, asociate inclusiv continuarii scaderii ratelor dobanzilor practicate de banci la imprumuturi si depozite, cu toate ca ritmul anual de crestere in termeni reali a creditului acordat sectorului privat, in principal a imprumuturilor in moneda nationala, a ramas deocamdata in teritoriu negativ.

Potrivit BNR, riscurile asociate perspectivei inflatiei continua sa fie semnificative.

"Preocupante raman evolutia preturilor internationale ale materiilor prime, incertitudinile privind calendarul si amplitudinea ajustarii preturilor administrate, miscarile de pe pietele financiare internationale in contextul evolutiei crizei datoriilor suverane, precum si posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale socurilor de natura ofertei produse in ultimele trimestre, ceea ce reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste", se arata in comunicatul BNR.

In aceste conditii, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar.

Totodata, CA al BNR a hotarat pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"Aceste decizii, coroborate cu implementarea consecventa a angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, sunt de natura sa asigure conservarea perspectivelor de reluare sustenabila a procesului de dezinflatie si redresare pe baze sanatoase a economiei in cadrul procesului de convergenta nominala si reala", mai spun reprezentantii BNR.

BNR va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si consolidarea stabilitatii financiare.

Potrivit calendarului, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 3 august 2011, cand va fi analizat noul Raport asupra inflatiei. 

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#bnr, #dobanda politica monetara, #inflatie, #preturi materii prime, #sistem bancar, #politica monetara, #dobanzi , #stiri BNR