Boc: Bancile straine vor plati "supraimpozit" pe profit, daca scot banii din tara

Marti, 19 Mai 2009, ora 14:25
1943 citiri
Boc: Bancile straine vor plati "supraimpozit" pe profit, daca scot banii din tara

Guvernul va introduce masuri dure, precum supraimpozitarea profiturilor obtinute de bancile straine, daca bancile straine prezente in Romania nu isi vor mentine liniile de finantare in tara si vor incalca astfel intelegerea convenita la Viena in luna martie, a declarat, marti, premierul Emil Boc.

"Daca bancile straine, prin reprezentantele lor din Romania, nu vor intelege ca au fost la bine alaturi de romani, adica au obtinut profituri extrem de importante in Romania, in vremuri foarte bune, iar acum, cand vremurile sunt dificile, vor povara crizei numai pe umerii romanilor si ei sa isi retraga banii la bancile lor din strainatate, atunci Guvernul nu va sta cu mainile in san, relateaza Mediafax.

Avem posibilitatea sa aplicam mai multe masuri, care sunt si in alte parti ale lumii, precum acea taxa Robin Hood, numita supraimpozitarea profiturilor.

Speram sa nu ajungem la aceasta situatie", a spus Boc, la postul public de radio. El a atentionat ca Guvernul poate lua "foarte repede" aceste masuri, dar a asigurat ca aceasta nu este dorinta lui si a niciunui coleg din Cabinet.

"Sper ca bancile straine sa respecte intelegerea si sa isi mentina liniile de creditare (...) Nu se pot spala pe maini si sa ne trateze ca pe un stat care nu are nicio parghie sa intervina", a spus Boc.

Premierul a aratat ca nu a primit semnale conform carora bancile nu si-ar mentine liniile de finantare, dar ca "multi au spus ca au asemenea temeri".

El a apreciat ca procesul de creditare ar putea fi relansat incepand cu lunile iunie-iulie, dupa ce Banca Nationala a Romaniei va adopta o serie de reglementari specifice in domeniu, fara insa ca aceasta sa presupuna o revenire la perioada creditului cu buletinul.

Seful Guvernului a aratat totodata ca Executivul va adopta, miercuri, o serie de masuri de sprijinire a intreprinderilor mici si mijlocii, in vederea relansarii procesului de creditare.

La sfarsitul lunii martie, FMI a obtinut acorduri scrise de la noua banci-mama ale principalelor institutii de credit din Romania, invitate la Viena, care s-au angajat sa mentina finantarile acordate la nivelul de la finele lunii februarie si sa garanteze participarea cu capital suplimentar pentru sustinerea subsidiarelor locale.

Bancile care au semnat acorduri sunt Erste Group, Volksbank, Raiffeisen International, Societe Generale, UniCredit, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Alpha Bank si Piraeus. 

#BNR, # finantare, # supraimpozitare, # profituri , #stiri BNR