Boc: Romania nu are nevoie disperata de bani

Duminica, 22 Martie 2009, ora 17:44
1560 citiri
Boc: Romania nu are nevoie disperata de bani

Premierul Emil Boc a anuntat ca imprumutul pe care Romania il va contracta de la CE, FMI si bancile europene are caracter preventiv si va fi folosit pentru consolidarea rezervei BNR si, implicit, sustinerea cursului leu-euro la un nivel acceptabil si pentru relansarea creditarii.

"Suntem in discutie cu Comisia Europeana, cu FMI, cu Banca Mondiala, cu Banca Europeana de Investitii, cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare pentru contractatea unui imprumut in vederea sustinerii deficitului bugetar si activitatii economice si vreau sa spun din start ca incheierea unui asemenea acord are un caracter preventiv. Prin incheierea unui asemenea acord urmarim sa limitam efectele negative ale crizei", a declarat premierul Emil Boc, la videoconferinta cu prefectii.

Boc a tinut sa precizeze ca Romania nu este in situatia "dramatica" de a avea nevoie disperata de bani, dar acordul care se va incheia in vederea unui imprumut extern va fi de natura sa previna efectele crizei. Banii imprumutati de Romania se vor duce, potrivit premierului, in doua directii: peste doua treimi se indreapta catre consolidarea rezervelor BNR pentru mentinerea cursului leu-euro, iar restul catre relansarea creditarii. O parte din rezervele bancilor vor putea fi deblocate, prin aducerea de bani pentru consolidarea rezervei BNR din imprumutul extern.

Premierul a aratat ca Presedintia, Guvernul si Banca Nationala a Romaniei  discuta cu bancile-mama pentru  ca banii care vor merge catre banci, prin deblocarea de rezerve de la BNR, sa ramana in tara pentru mentinerea liniilor de creditare, precizand ca semnalele primite in acest sens sunt pozitive.

"Cealalta treime din bani: o parte va merge si va sta la dispozitia bancilor pentru a finanta intreprinderile mici si mijlocii, sectorul de afaceri, cum este suma care o acorda BERD sau BEI pentru cofinantarea proiectelor cu UE, sprijinirea IMM, si o parte va merge la Ministerul Finantelor prin trezorerie pentru finantarea deficitului", a explicat Boc.

 Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca suma despre care s-a discutat cu FMI este "de vreo 19 miliarde de euro", dar la Guvern, pentru sprijinul unor activitati guvernamentale, se vor primi 4 miliarde de euro, restul sumei avand rol de rezerva.

"Suma despre care s-a discutat este de vreo 19 miliarde de euro, dar la Guvern euro, pentru sprijinul unor activitati guvernamentale, se vor primi 4 miliarde. Daca vreti, astia sunt niste bani care urmeaza sa intre in niste programe incetul cu incetul si dupa aceea sa fie rambursati. In rest, sunt vreo 12 miliarde care, de fapt, sunt pusi la dispozitia Bancii Nationale si, practic, nu sunt cheltuiti. Ei sunt un fel de, as putea sa spun, rezerva a BNR. Sunt niste bani pe care Banca Nationala, eventual, ii poate folosi daca intervine presiune asupra cursului de schimb. Mai este un fond de vreo 2 miliarde care, de asemenea, nu neaparat se cheltuie, ci sunt niste bani care sunt pusi la dispozitie printr-o alta modalitate, bani care nu neaparat intra intr-un circuit economic", a precizat Berceanu.

"Am vrut sa precizez aceste lucruri pentru ca am vazut peste tot ca se spune ca ne imprumutam 19 miliarde de euro. De fapt, folosim sau ne imprumutam de vreo 4, in rest sunt bani care au alt rol, un rol de rezerva”, a subliniat ministrul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banci, #berceanu, #bnr, #boc, #imprumut, #rezerve , #stiri BNR