Bruynseels (BCR): Actualul nivel al cursului de schimb mi se pare potrivit

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 15:52
1599 citiri
Bruynseels (BCR): Actualul nivel al cursului de schimb mi se pare potrivit

Presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane (BCR), Dominic Bruynseels, a declarat joi ca nivelul actual al cursului de schimb, de 4,3 lei/euro, i se pare unul adecvat pentru conditiile economice actuale.

"Daca ne gandim la cum va arata mediul economic in 2010, nu ma astept la o imbunatatire. Pe de alta parte, inflatia ar putea fi mai scazuta, iar dobanzile din piata vor fi fie apropiate de nivelul actual, fie mai jos", a afirmat Bruynseels, intrebat care sunt conditiile macroeconomice pe care BCR le are in vedere pentru alcatuirea bugetului pe anul viitor.

"Pentru moment, nivelul de 4,3 lei/euro al cursului de schimb mi se pare potrivit", a adaugat el.

Referindu-se la evolutia dobanzilor, reprezentantul BCR a reamintit ca scaderea a fost mai rapida pe partea de dobanzi si mai lenta pe partea de credite.

"Cred ca vor urma si noi scaderi ale dobanzilor la credite, dar mai lent decat s-a intamplat in cazul depozitelor", a precizat Bruynseels.

Presedintele executiv al BCR estimeaza pentru portofoliul de credite al bancii pe care o conduce o stagnare la finalul acestui an, comparativ cu finalul lui 2008.

"Nu ma pot pronunta pentru ce se va intampla cu creditarea la nivelul pietei. Cred, insa, ca in cazul nostru volumul de credite la finalul acestui an va fi similar celui de la sfarsitul lui 2008", a mai spus Bruynseels.

Bruynseels (BCR) estimeaza ca BNR va mentine dobanda cheie si RMO pana la finalul acestui an

"Ma astept ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara pana la finalul acestui an. Nu vad deocamdata motive de noi relaxari. Pe de alta parte, lichiditatea din piata este suficienta si nu vad necesare scaderi ale rezervelor minime obligatorii in urmatoarea sedinta a BNR", a afirmat Bruynseels.

"Banca centrala are la dispozitie operatiunile de piata monetara pentru a gestiona lichiditatea", a adaugat el.

Presedintele executiv al BCR nu se asteapta la modificari ale calendarului prevazut in acordul cu FMI ca urmare a tensiunilor politice actuale.

Bruynseels a mai spus ca nu considera ca zgomotul politic a pus presiune pe cursul de schimb si a subliniat importanta formarii in perioada urmatoare a unui guvern stabil, cu un mandat adecvat.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut dobanda cheie de cinci ori in acest an, de la 10,25% la 8% in prezent, si a coborat nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate bancilor comerciale la 15% din pasivele in lei si 30% din cele in valuta. Ultima sedinta de politica monetara din acest an este programata pentru 3 noiembrie.

#Bruynseels, # curs schimb, # dobanzi, # bnr, # creditare, # inflatie , #stiri BNR