Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, dar si salariile sunt mici

Bucurestiul este unul dintre cele mai ieftine orase din lume, dar si salariile sunt mici

Capitala Romaniei s-a clasat pe locul 67 din 73 de orase ale lumii, dupa nivelul preturilor, fiind considerat cel mai ieftin oras din Europa si unul dintre cele mai putin costisitoare din lume, dar si salariile sunt printre cele mai mici, arata un studiu publicat miercuri de banca elvetiana UBS.

Potrivit studiului "Preturi si salarii" derulat in martie 2009, orasele cu preturi mai mici decat in Bucuresti sunt Ciudad de Mexico, Cairo, Kuala Lumpur, Manila, New Delhi si Mumbai. Sofia, capitala Bulgariei, ocupa locul 58 in clasamentul celor mai scumpe orase, pe locul urmator fiind Kievul.

In schimb, cele mai scumpe orase sunt Oslo, Copenhaga, Zurich, Geneva, Tokyo si New York. In pofida extinderii Uniunii Europene, exista inca disparitati semnificative de preturi intre Europa Occidentala si cea de Est. Cosul calculat pentru 95 de bunuri si 27 de servicii este cu aproape 35% mai ieftin in orasele Europei de Est comparativ cu metropolele occidentale.


In studiul precedent, din 2006, diferenta de preturi se apropia de 38%. Ecartul intre salarii este si mai important, salariul brut fiind de de trei ori mai mare in Europa vestica decat in tarile din estul Europei.


Locuitorii Sofiei si Bucurestiul au printre cele mai mici salarii din lume, comparabile cu cele din Bogota, Shanghai si Beijing, in timp ce locuitorii din Zurich si Geneva sunt cel mai bine platiti din lume. Desi salariile sunt usor mai mari in Budapesta decat in Bucuresti, calculat ca incasari pe ora romanii castiga ceva mai mult decat ungurii.


Bucurestenii trebuie sa lucreze 27 de minute ca sa-si poata lua un kg de paine


Daca olandezii sunt nevoiti sa munceasca numai 10 minute pentru a-si cumpara un kg de paine, romanii trebuie sa lucreze 27 de minute in acelasi scop. Bulgarii au de lucrat 18 de minute, iar ungurii 20 de minute pentru un kg de paine.


Pentru un Big Mac, olandezii trebuie sa lucreze numai 19 minute, in vreme ce romanii muncesc 42 de minute. Locuitorii din Nairobi trebuie sa lucreze cel mai mult pentru a-si permite un Big Mac, peste 2 ore si jumatate, in timp ce pentru cei din Tokyo, Toronto si Chicago e nevoie de doar 12 minute.


Un kg de orez il costa pe un bucurestean 44 de minute de munca, in vreme ce un iPod nano necesita 63 de ore si jumatate de munca. Cele 122 de bunuri si servicii costa doar 1.045 euro la Bucuresti, in timp ce la Sofia acestea ajung la 1.191 euro.


Mai ieftine decat in Bucuresti sunt doar produsele din Mumbai, Manila, Kuala Lumpur si New Delhi. Spre deosebire, la Zurich si Copenhanga, cele 122 de bunuri si servicii costa 2.462 euro, respectiv 2.460 euro. Bucurestenii lucreaza, in medie, 1.712 ore pe an si isi pot lua un concediu de circa 26 zile.


Cel mai putin lucreaza parizienii (1.594 ore pe an) si lyonezii (1.582 ore pe an), in timp ce locuitorii din Cairo au 2.373 ore de munca pe an.
Vezi cursul de schimb BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1651 ori
Citeste mai multe desprebucuresti ieftin job salarii