Bugetari: Sindicatele resping concediul de 10 zile fara plata

Vineri, 28 August 2009, ora 09:02
1440 citiri
Bugetari: Sindicatele resping concediul de 10 zile fara plata

Reprezentantii sindicatelor au declarat joi, la finalul discutiilor purtate la Ministerul Muncii, ca nu accepta propunerea guvernului de a trimite angajatii din sistemul bugetar in concediu fara plata de cate zece zile pana la finalul anului si avertizeaza ca se pregatesc de proteste, transmite NewsIn.

actiunile de protest incepand cu luna octombrie. In acest moment a fost indeplinita procedura prealabila pentru declansasea conflictului de munca, a spus liderul sindical Romel Neagu.

Nici sindicalistii din Educatie si Politie nu au fost de acord cu varianta sustinuta de Guvern si spun ca, cel mai probabil, se va ajunge la actiuni de protest.

"Respingem aceasta varianta, care este inacceptabila. In invatamant s-au disponibilizat deja 20.000 de posturi de la 1 septembrie si ca sa muncim sa facem acte patriotice nu se poate. Cel mai probabil se va ajunge la actiuni de protest", a afirmat prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

Pe de alta parte, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a spus ca o varianta privind reducerea timpului de lucru in invatamant ar putea consta in diminuarea programului de pregatire a profesorilor.

"Profesorii au o norma didactica de 18 ore la clasa si restul orelor sunt pentru pregatire. Se poate gasi o solutie pentru reducerea timpului de lucru din cele doua parti", a explicat Mocanu.

El a adaugat ca, cel mai probabil, anul viitor vor fi majorate salariile bugetarilor situate intre 600 lei si 705 lei, iar daca vor fi gasite resurse suplimentare, si cele aflate "in apropierea valorii de 705 lei".

Executivul intentioneaza sa isi asume raspunderea pe un proiect de Lege privind restucturarea unor institutii publice si aplicarea unor masuri cu caracter financiar, care prevede ca ordonatorii principali de credite pot decide daca bugetari vor avea 10 zile de concediu fara plata in intervalul septembrie - noiembrie sau pot decide reducerea programului de lucru, astfel incat salariile bugetarilor sa fie reduse cu 15,5%.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#salariu, #bugetari, #concediu, #proteste, #sindicate, #guvern, #plata , #stiri BNR