Bulgaria va aplica in noiembrie pentru intrarea in ERM-2

Luni, 24 August 2009, ora 17:39
1615 citiri
Bulgaria va aplica in noiembrie pentru intrarea in ERM-2

Ministrul bulgar de finante, Simeon Djankov, economist in cadrul Bancii Mondiale, a declarat luni ca negocierile pentru a intra in ERM-2, anticamera zonei euro, vor fi lansate in septembrie, aplicarea pentru aderare la mecanism urmand a veni in noiembrie, conform Sofia News Agency, informeaza NewsIn.

Bulgaria urmeaza sa aplice pentru aderarea la ERM-2 in noiembrie, acesta fiind un test de doi ani prin care trebuie sa treaca toate statele ce doresc sa treaca la moneda unica europeana, a precizat ministrul de finante.

Djankov a declarat pentru reporteri ca delegatia ce va lansa negocierile din septembrie va fi condusa de primul ministru Boyko Borisov.

Aderarea la acest mecanism va apropia Bulgaria de "umbrela" zonei euro si de protectia oferita de Banca Centrala Europeana.

Cursul monedei bulgare este momentan fixat la euro, consiliul monetar bulgar insarcinat cu aceasta misiune pastrand cursul la 1,9558 leva/euro.

Aderarea la mecanismul ERM-2 va permite levei sa fluctueze cu aproximativ 15% in cadrul unui culoar.

Intrarea Bulgariei in zona euro, stabilita initial pentru 2010, a fost amanata pentru 2012-2013, expertii afirmand ca data de aderare este dependenta de pastrarea prudentei fiscale si reducerea inflatiei.

Bulgaria, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a inregistrat pentru prima data de la declansarea crizei economice mondiala o scadere a PIB-ului cu 3,5% fata de primul trimestru al anului 2008.

In trimestrul patru al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 3,5%, in al treilea cu 6,8%, in al doilea cu 7,1%, iar in primul cu 7%. Djankov a spus recent ca economia Bulgariei se va comprima cu 6,3% in 2009. 

 


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#bulgaria, #euro, #intrare, #leva, #zona , #stiri BNR