Cat pot pierde bancile straine din cauza expunerilor pe Romania?

Joi, 18 Iunie 2009, ora 09:09
1429 citiri
Cat pot pierde bancile straine din cauza expunerilor pe Romania?

Autoritatile de la Bucuresti nu stiu inca daca bancile straine vor pastra sau nu in tara banii pe care banca centrala ar urma sa-i elibereze in piata prin reducerea nivelului minim al rezervelor obligatorii pentru pasivele in valuta, desi urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR pe probleme de politica monetara, in care s-ar putea adopta o serie de masuri menite sa ajute la relansarea creditarii, va avea loc in mai putin de doua saptmani.

Pentru a repune in miscare masinaria creditarii, statul roman s-a imprumutat de la Fondul Monetar International cu 13 miliarde euro, bani pusi la dispozitia BNR si pentru stabilizarea cursului de schimb, fara de care creditarea in euro ar fi fost mult prea riscanta pentru bancheri.

Desi a trecut aproape o luna si jumatate de cand prima transa de 5 miliarde euro, din totalul de 13 miliarde imprumutate de la FMI, a ajuns in Romania, BNR nu a dat inca niciun semn ca ar intentiona sa reduca nivelul RMO prea curand.

Desi nimeni nu recunoaste oficial acet lucru, riscul ca bancile mama sa retraga din Romania sumele eliberate de BNR este destul de mare. De ce ar face bancile acest lucru? Pentru ca risca sa piarda aproximativ 283 de miliarde de dolari intre 2009 - 2010, ca urmare a expunerilor avute in Europa Centrala si de Est, potrivit ultimului raport realizat de Banca Centrala Europeana (BCE).

Nivelul total al expunerilor pe care bancile occidentale il au pe Romania se ridica la 100 miliarde dolari, aproximativ 72,3 miliarde euro, potrivit datelor BIS.

Romania este a sase tara in functie de valoarea totala a expunerilor avute de bancile occidentale in Europa Centrala si de Est, detinand 7% din totalul expunerilor existente pe primele zece state din regiune. Daca excludem Rusia, unde exista expuneri de 233 miliarde dolari, Turcia (105 miliarde dolari), Croatia (81 miliarde dolari) si Ucraina (53 miliarde dolari) - state care nu sunt membre UE, expunerea totala pe Romania se ridica la peste 11% din totalul expunerilor detinute de bancile europene in statele comunitare din regiune.

Cele mai mari expuneri pe Romania le au bancile austriece, aproximativ 43% din totalul expunerilor) si bancile din Franta, ale caror credite pentru filialele din tara noastra se ridica la 16 miliarde dolari. Clasamentul este completat de bancile italiene si de cele olandeze care detin13%, respectiv 10% din totalul expunerilor existente pe Romania.

Pentru bancile din Austria, Romania reprezinta a doua tara ca valoare a expunerilor din ECE, dupa Cehia (60 miliarde dolari). Institutiile financiare austriece au o expunere totala pe Ungaria de 36 miliarde dolari (13% din total), pe Slovacia de 32 miliarde dolari, iar pe Croatia si Rusia de 23 miliarde dolari, respectiv 22 miliarde dolari. In total, expunerile austriece in regiune se ridica la 275 miliarde dolari, echivalentul a peste 60% din PIB-ul tarii.

Expuneri foarte mari in regiune au si bancile nemtesti, aproximativ 220 miliarde dolari sau 6,6% din PIB, si cele din Italia (215 miliarde dolari sau 9% din PIB-ul tarii). Spre deosebire de bancile din Germania care au o expunere pe Romania mai mica de 4 miliarde dolari, bancile italiene au o expunere pe Romania de aproximativ 13 miliarde dolari, ceea ce plaseaza tara noastra pe locul al saptelea in randul statelor in care bancile din peninsula au cea mai mare expunere.

Pentru bancile din Hexagon si Olanda, Romania era la sfarsitul anului trecut a patra tara dupa valoarea totala a expunerilor, cu o pondere in total de 10%, respectiv 8,33%. Intre timp, bancile olandeze si-au redus expunerea totala in regiunea Romaniei pana la aproximativ 91 miliarde dolari, de la peste 120 miliarde dolari in toamna anului trecut, adica de la aproape 14% la 11%, potrivit datelor bancii centrale a Olandei (DNB).

Conform datelor bancii centrale, din septembrie 2008 pana in martie anul curent, bancile straine si-au limitat expunerile pe Romania cu peste 2,3 miliarde euro, cea mai mare parte a sumei fiind retrasa de institutiile financiare austriece si elene.

In conditiile in care expunerile bancilor straine se situeaza in jurul a 50% din PIB-ul Romaniei, retragerea oricarei sume mai semnificative ar putea afecta serios economia nationala, care oricum este amenintata de o recesiune mult mai pronuntata decat au estimat pana si analistii pesimisti ai Fondului Monetar International.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, # expuneri, # romania, # creditare , #stiri BNR