CE a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 la 4,3%

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 12:47
1324 citiri
CE a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 la 4,3%

Comisia Europeana (CE) a urcat prognoza de inflatie a Romaniei pentru acest an la 4,3%, de la 3,5%, potrivit prognozei economice de primavara publicata miercuri, cresterea fiind atribuita majorarii accizelor pe tutun si carburanti, dar si revenirii preturilor internationale la energie, precizeaza Mediafax.

Singurul factor care ar putea relaxa intr-o oarecare masura presiunile inflationiste, respectiv cererea interna slaba, este in acelasi timp una dintre principalele cauze ale cresterii economice sub asteptari proiectata pentru acest an.

Astfel, daca cererea interna scazuta va persista in acest an, din cauza recesiunii si somajului ridicat, inflatia ar putea scadea in a doua jumatate a anului.

Pentru 2011, CE a modificat in scadere prognoza de inflatie a Romaniei de la 3,4% la 3%.

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5%, cu o banda de variatie de plus/minus un punct procentual.

Economia Romaniei va creste cu 0,8% in acest an, conform prognozei CE, o imbunatatire a conditiilor economice urmand sa fie observata in cel de-al doilea semestru, datorita revenirii cererii externe si a investitiilor straine directe.

Cresterea consumului privat nu va reveni decat, probabil, in ultima parte a anului, fiind afectata de incetinirea ritmului de crestere a salariilor, de somajul ridicat si de accesul dificil la creditare.

Totodata, investitiile ar urma sa ramana la niveluri slabe, din cauza ratelor scazute de utilizare a capitalului, problemelor de pe piata de credit si incertitudinii din piata, considera CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Ce se întâmplă cu politica energetică a României? Importurile de gaze naturale și petrol au crescut
Una din țările membre ale Uniunii Europene cu cele mai mari rezerve de gaze naturale și petrol, România scade producția pentru a importa resurse de energie primară din alte țări. În...
#cerere, #consum, #economie, #inflatie, #privat , #stiri BNR