CE deschide procedura de infringement daca vor fi reduse salariile in BNR

Joi, 22 Iulie 2010, ora 13:10
1243 citiri
CE deschide procedura de infringement daca vor fi reduse salariile in BNR

Comisia Europeana (CE) a avertizat Romania ca ar putea declansa procedura de infringement daca legea care prevede reducerea salariilor angajatilor Bancii Nationale a Romaniei nu va fi modificata, intrucat incalca unele prevederi ale Tratatului Uniunii Europene, precizeaza Mediafax.

"CE a transmis ambasadorului Mihnea Motoc, seful Reprezentantei Romaniei pe langa Uniunea Europeana, o nota in care se arata ca, daca legea privind scaderea salariilor angajatilor BNR nu va fi modificata, atunci ar putea declansa procedura de infringement, intrucat incalca prevederea Tratatului UE privind independenta financiara a bancilor centrale si articolul care interzice utilizarea resurselor BNR pentru finantarea statului", au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

De asemenea, executivul UE a aratat ca scaderea salariilor angajatilor bancii centrale cu 25% nu este in conformitate cu memorandumul de intelegere pe care autoritatile romane si l-au asumat recent in cadrul programului de asistenta financiara semnat cu mai multe institutii internationale.

"Comisia a subliniat ca este pentru a doua oara cand este posibil ca prevederile Tratatului sa fie incalcate, dupa ordonanta de urgenta a Guvernului privind combaterea evaziunii fiscale", au aratat sursele.

Articolul 123 din Tratatul UE se interzice Bancii Centrale Europene si bancilor centrale ale statelor membre sa acorde credite institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, administratiilor publice centrale, autoritatilor regionale sau locale, celorlalte autoritati publice, celorlalte organisme sau intreprinderi publice din statele membre.

Interdictia este inclusa si in statutului BNR, articolul 7, aprobat prin lege de Parlament.

De asemenea, articolul 123 din Tratat interzice cumpararea de titluri de creanta direct de la entitati publice de catre Banca Centrala Europeana sau de catre bancile centrale nationale.

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, adoptata la finele lunii trecute, prevede scaderea salariilor in sectorul public cu 25%, procentaj aplicat si in cazul angajatilor BNR.

Sumele obtinute din reducerea salariilor vor fi virate integral la bugetul de stat.

"Comisia a vrut sa atraga atentia autoritatilor ca transferul fortat al resurselor financiare ale BNR catre stat conduce la finantarea acestuia, ceea ce este in mod clar interzis de Tratat", au afirmat sursele.

Mai mult, CE a mai subliniat ca toate chestiunile legale privind personalul bancii centrale trebuie sa fie de competenta exclusiva a BNR.

"Comisia a transmis ambasadorului ca deciziile privind personalul bancii centrale, inclusiv salariile, tin exclusiv de competenta Consiliului BNR si ca o lege care transfera aceasta competenta catre stat ar incalca independenta financiara a bancii centrale", au aratat sursele.

Articolul 130 din Tratatul UE arata ca in exercitarea competentelor si in indeplinirea misiunilor si indatoririlor care le-au fost conferite prin tratate si prin Statutul SEBC si al BCE, Banca Centrala Europeana, bancile centrale nationale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita si nici accepta instructiuni din partea institutiilor, organelor, oficiilor sau agentiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricarui alt organism.

"Institutiile, organele, oficiile si agentiile Uniunii, precum si guvernele statelor membre se angajeaza sa respecte acest principiu si sa nu incerce sa influenteze membrii organelor de decizie ale Bancii Centrale Europene sau ale bancilor centrale nationale in indeplinirea misiunii lor", se mai spune in articol.

Potrivit statului Bancii Nationale, salariile angajatilor sunt platite din resursele proprii ale institutiei.

Decizia Guvernului de a reduce salariile angajatilor BNR a fost criticata, la inceputul lunii iulie, si de Banca Centrala Europeana, care a aratat ca este o finantare directa a deficitului bugetar de catre banca centrala si a recomandat modificarea legii.

Scaderea salariilor angajatilor din sectorul public cu 25% face parte din pachetul de masuri asumate de Guvern pentru respectarea tintei de deficit bugetar stabilite cu FMI, de 6,8% din PIB pentru 2010. 

Bursele din Europa au închis în scădere din cauza indicelui inflației din Statele Unite ale Americii
Bursele din Europa au închis în scădere din cauza indicelui inflației din Statele Unite ale Americii
Bursele europene au închis joi în scădere, deoarece investitorii au evaluat un indicator cheie al inflaţiei din SUA, pentru februarie, transmite CNBC. Indicele paneuropean Stoxx 600 a...
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
#bce, #bnr, #infringement, #procedura, #salarii, #scadere , #stiri BNR