CE: Guvernul roman a respectat conditiile

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 13:23
884 citiri
CE: Guvernul roman a respectat conditiile

Seful delegatiei Comisiei Europene, Istvan Szekely, a declarat luni ca actiunile convenite cu autoritatile romane pentru eliberarea urmatoarei transe au fost indeplinite, urmand ca tinta de deficit bugetar in 2011 sa fie de 4,4%, iar economia sa inregistreze anul viitor o crestere de 1,5%, informeaza NewsIn.

"Misiunea Comisiei a intreprins analiza necesara, evaluarea necesara pentru eliberarea transei de imprumut in valoarea de 1,2 miliarde de euro. Am tras concluzia ca actiunile specificate convenite cu autoritatile au fost toate indeplinite, conditiile vor fi indeplinite pentru acesta transa. Actiunile pe care le-am convenit sunt adoptatarea bugetului pe 2011, cu un deficit bugetar de 4,4 din PIB si cu fondul de salarii care sa ramana in limita convenita de 39 de miliarde, excluzand contributiile sociale pentru aparare.

In al treilea rand, adoptarea strategiei fiscale pe termen mediu este deja in Parlament.

Totodata, asa cum s-a discutat cu autoritatile, va trebui sa fie trecuta prin Parlament si legea pensiilor", a precizat Istvan Szekely.

Potrivit acestuia, OUG 50 trebuie sa fie in conformitate cu legislatia Uniunii Europene si sa protejeze atat drepturile clientilor, cat si sistemul bancar.

"Este problemea trecerii prin Parlament a OUG 50, care trebuie trebuie sa protejeze drepturile clientilor si, in acelasi timp, sa protejeze sistemul bancar si sa fie in conformitate cu legislatia Uniunii Europene. Legea va fi cea va stabili ca numai Banca Nationala va fi cea care se va ocupa de reglementarea acestor activitati. Ca si in multe alte tari, Romania a avut succes in protejarea sitemului bancar si eu cred ca acesta este unul din punctele forte ale tarii. De aceea cautam sa asiguram pe mai departe siguranta sistemului financiar bancar, ca o cheie a succesului in Romania", a spus Szekely.

El a afirmat ca Romania va avea in 2011 o crestere economica de 1,5% si ca se asteapta ca inflatia sa intre in coridorul stabilit de BNR.

"In ceea ce priveste perspectiva economica in Romania, impartasim punctele de vedere ale celorlalte institutii implicate in aceasta misiune. Cresterea economica ne asteptam sa se intoarca in teritoriu pozitiv, la o crestere de 1,5% in 2011, si, de asemenea, ne asteptam ca inflatia sa intre in coridorul stabilit de Banca Nationala(...)Am avut o misiune de succes aici, mai raman multe de facut, dar suntem convinsi ca autoritatile sunt dedicate acestui lucru si indeplinirii pasilor necesari pentru a merge cu succes inainte", a mai afirmat seful delegatiei CE.

 

#conditii, #eliberare, #inflatie, #transa , #stiri BNR