Ce se va intampla daca bancile isi vor retrage capitalul din Romania?

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 13:30
2949 citiri
Ce se va intampla daca bancile isi vor retrage capitalul din Romania?
Sursa: suportafaceri.ro

Presedintele Traian Basescu si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au cerut in mod oficial ca bancile-mama sa nu isi retraga capitalul din Romania.

Analistii contactati de Business 24 au pareri impartite. Daca seful Grupului de Economie Aplicata (GEA) Liviu Voinea si fostul presedinte CEC, Constantin Teculescu spun ca majoritatea efectelor vor fi negative, analistul Ilie Serbanescu sustine ca retragerea capitalului ar fi un lucru bun, pentru ca ar creste sansele de dezvoltare economica a Romaniei.

Daca bancile straine si-ar retrage capitalul din Romania, situatia va fi destul de delicata, iar situatia existenta o sa se amplifice, spune Constantin Teculescu, fostul presedinte CEC.

In schimb, acesta spune ca persoanele fizice care au depus bani la bancile respective nu vor fi afectate de retragerea capitalului strain din Romania.

"Sumele respective, pana in 100.000 de euro, sunt garantate de stat. Din punct de vedere al finantarii economiei nationale vor fi niste probleme, una dintre acestea fiind lipsa de lichiditati", precizeaza Constantin Teculescu, pentru Business 24.

In ceea ce priveste incheierea unui nou acord precum acela de la Viena, care sa ne protejeze de retragerile de capital strain, Constantin Teculescu crede ca ar fi bine ca acest lucru sa se intample, dar ca are unele rezerve legate de respectarea unei astfel de intelegeri.

"Am rezerve in ceea ce priveste respectarea reala a acordului, in sensul ca se pot gasi si alte modalitati. Cred ca pentru Romania ar fi un lucru pozitiv".

Liviu Voinea, seful Grupului de Economie Aplicata (GEA), intareste faptul ca acordul de la Viena nu a fost respectat in totalitate si nu crede ca s-ar putea formula un nou acord de acest tip, ci mai degraba o intelegere la nivel european.

Nici analistul economic Ilie Serbanescu nu crede ca va mai exista un nou acord de tipul celui incheiat la Viena, anul trecut.

Ilie Serbanescu: bancile straine sunt jefuitori

"Bancile straine sunt niste jefuitori. Acordul de la Viena a existat in masura in care Romania le dadea ceva. Daca nu mai e in stare sa le ofere ceva, nu mai semneaza niciun, pentru ca sunt jefuitori si nu parteneri", a tinut sa sublinieze analistul financiar.

Constantin Teculescu nu crede ca pe termen lung Romania va fi afectata daca bancile-mama isi vor retrage capitalul din tara, pentru ca "exista si alte surse de finantare".

"Daca se vor retrage aceste fonduri de catre bancile mama este incontestabil ca Romania, fiind in situatia delicata de a isi refinanta anumite deficite, creditele pe care le va lua statul vor avea un cost mai mare", precizeaza reprezentantul CEC, pentru Business24.

Valuta ar deveni mai scumpa

Acesta ar fi primul efect si cel mai neplacut, mai spune Constantin Teculescu. Acesta recunoaste ca exista un pericol real, avand in vedere situatia internationala, dar aminteste ca anul viitor este unul electoral.

"Pericolul real avand in vedere situatia internationala, este o situatie mai delicata, intr-adevar, dar nu una unicat. In ceea ce ii priveste pe cei care s-au pronuntat (Basescu si oficialii BNR n.red), trebuie sa privim si realul, in sensul ca au o anumita doza de corectitutidine, in ceea ce spun, dar sa nu uitam ca 2012 este un an electoral."

Pe de alta parte, Liviu Voinea, seful Grupului de Economie Aplicata (GEA) atrage atentia ca bancile nu isi pot retrage capitalul din Romania, ci liniile de creditare. Daca acest lucru se va intampla, atunci primul efect se va vedea in evolutia cursului de schimb.

"S-ar devaloriza moneda, in primul rand. Depinde si de cat de mult ar scoate. In principiu, acesta este primul efect, pentru ca valuta ar deveni mai rara si deci, mai scumpa. Bancile nu isi pot retrage capitalul, pentru ca sunt conditii si limite de capitalizare. Bancile-mama pot sa stopeze liniile de credit deschise", a spus Liviu Voinea.

"Exista foarte multe modalitati prin care se pot scoate bani dintr-o banca. Nu este o garantie, orice acord ai semna", mai spune Voinea.

Statul s-ar imprumuta mai scump

Referitor la declaratiile facute de BNR si de Traian Basescu, care au cerut in mod oficial ca bancile straine sa nu retraga capital din Romania, seful GEA spune ca pericolul consta in inchiderea liniilor de credit, pentru ca acele linii sunt cu scadente foarte mici, chiar de o luna.

"Oricand liniile de credit pot fi stopate. Ar exista si o consecinta asupra statului, pentru ca, in principiu, de banii aceia se imprumuta statul roman. Anul trecut s-a imprumutat de aproximativ 13 miliarde de euro pe piata interna. Banii respectivi sunt bani necesari nu atat finantarii sectorului bancar, cat finantarii statului", mai explica Liviu Voinea, pentru Business 24.

Daca liniile de credit s-ar opri, statul roman nu ar mai gasi finantare, decat mult mai scumpa, conluzioneaza liderul GEA.

Mai transant s-a aratat analistul economic Ilie Serbanescu. In opinia sa, daca bancile europene si-ar retrage capitalul strain din Romania, nu s-ar intampla nimc, ci, dimpotriva, am scapa de o nenorocire.

"Sustin acest lucru de trei an, in mod articulat. Este un balast de care trebuie sa scapam, pentru ca altfel nu exista nicio sansa de dezvoltare", precizeaza analistul pentru Business 24.

Referitor la apelul facut de seful statului roman si de reprezentantii BNR care au cerut oficial bancilor sa nu retraga capital strain, Ilie Serbanescu sustine ca pe bancile straine nu le intereseaza deciziile bancii nationale.

"Are vreo importanta aceasta dobanda pe care o stabileste Banca Nationala si in fata careia se prosterneaza tot felul de idioti care se dau analisti? Ce legatura are dobanda de referinta cu marja de dobanda pe care o au bancile straine? Daca te-ai inscris in Romania, respecti legile din Romania!" intareste Ilie Serbanescu.

Ghetea crede a vom avea un nou acord de la Viena

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, are o cu totul alta parere si crede ca se prefigureaza un al doilea acord de la Viena sau chiar o prelungire a celui deja existent.

"Eu cred ca se prefigureaza un al doilea acord de la Viena sau o prelungire a acordului de la Viena mai ales pentru a da siguranta acestei parti a Europei, Europa neeuroizata.

Exista o sansa destul de importanta ca aceasta criza care se prefigureaza in tarile din zona euro sa fie o sansa in plus pentru tarile respective, si nu numai, datorita faptului ca ele nu au fost alterate de produse toxice, ci pentru simplul fapt ca Romania are niste oportunitati", a mai precizat presedintele ARB, citat de money.ro.

Acesta considera ca bancile straine nu au motive sa isi retraga banii din Romania, pentru ca tara noastra este in continuare atractiva pentru institutiile financiare.

"Romania a reprezentat in ultimii 20 de ani un magnet pentru institutiile bancare.

Faptul ca sistemul bancar romanesc este detinut 80% de banci romanesti cu capital strain este o realitate si consider ca este o realitate pozitiva. Cele patru banci care existau la Bucuresti in 1989 nu puteau sa se dezvolte si sa ajunga unde a ajuns sistemul bancar", a spus Ghetea, la The Money Channel.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania nu poate cere bancillor din zona euro sa mareasca fluxurile de capital catre Romania.

"In situatia in care am avea un buget cu un deficit de 3% din PIB, Romania ar trebui sa imprumute de pe piata interna 71,6 milarde de lei, echivalentul a 17,6 miliarde de euro plus alte 2 miliarde de pe pietele externe.

In aceasta situatie, nu suntem intr-o pozitie favorabila sa putem cere bancilor din zona euro sa mareasca fluxurile de capital catre Romania. Ar fi dificil, mai ales cu banii de recapitalizare a bancilor, care provin din taxele cetatenilor germani, francezi, olandezi", a declarat presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#retragere capital strain Romania, #banci capital strain, #linii credit banci straine , #stiri BNR