Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de OUG 50/2010?

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 01:17
7697 citiri
Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de OUG 50/2010?

"Pentru a putea beneficia de aceasta ordonanta, clientul trebuie sa se prezinte cat mai repede la banca dupa ce a primit instiintarea din partea acesteia, sa citeasca cu multa atentie noul mod de calcul al dobanzii la creditul sau si, daca este de acord, sa semneze acest act aditional la contractul de credit. Dupa aceea, clientul va putea sa-si calculeze mult mai usor dobanda de plata, deoarece va depinde numai de un indicator care este publicat pe site-ul BNR si de o marja care este fixa pe toata durata creditului respectiv", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in cadul emisiunii Bloombiz.ro, "Pontul Valutar". 

"Ordonanta spune ca bancile sunt obligate in perioada urmatoare sa-i cheme pe toti cei care au credite pentru a-si renegocia sau pentru a semna un act aditional la contractul de credit, in care se stipuleaza ca noua dobanda depinde numai de un indicator international sau national recunoscut: EURIBOR, RIBOR sau BUBOR, ceea ce inseamna dobanda de pe piata interbancara la leu, respectiv la euro sau la dolar plus o marja fixa pe toata durata creditului" a mai afirmat analistul financiar in cadrul emisiunii.

Ratele dobanzilor la lei din contractele de credit anterioare depindeau de rata de dobanda interbancara BUBOR, dar erau adaugate diverse prime de risc sau marje netransparente pentru clientul de rand si care-i ingreunau acestuia foarte mult posibilitatea de a calcula dobanda efectiva.

De asemenea, clientului ii era aproape imposibil sa renegocieze dobanda cu banca si sa primeasca o reducere in cazul in care pe pietele nationale sau internationale aceasta ar fi scazut.

Adoptarea euro in 2015?

"Nu mai este posibil asa ceva. Pentru a adopta euro in 2015, Romania ar trebui ca incepand din 2013, in cel mai rau caz, sa intre in valorile date de Tratatul de la Maastricht, pentru cativa indicatori financiari si, mai mult decat atat, ar trebui si sa dovedeasca celorlalti parteneri din zona euro ca aceste valori sunt sustenabile pe termen lung.

Vorbim de inflatie, dobanzi si de deficite. In momentul acesta, Romania nu indeplineste niciunul dintre criteriile respective si probabil ca sansele sunt deosebit de reduse sa le indeplineasca in urmatorii 2 ani, tinand cont si de momentul foarte prost pe care il traverseaza economia mondiala" a mai afirmat Dragos Cabat.

In acest moment, statele care se afla in zona euro au mari probleme cu indeplinirea criteriului de deficit bugetar, care trebuie sa fie mai mic de 3% din PIB.

"Romania nu indeplineste nici criteriul inflatiei care ar trebui sa fie sub 3%. Dar cel mai important lucru este ca la nivelul guvernului roman nu exista o strategie credibila si consistenta care sa duca in urmatorii ani la incadrarea in aceste tinte stabilite prin Tratatul de la Maastricht".

Analistul este de parere ca Romania nu are credibilitate in fata partenerilor din zona euro ca aceste tinte, odata atinse, vor fi sustenabile pe termen mediu si lung si estimeaza ca euro va fi adoptat in perioada 2018-2019.

Ponturi valutare

"Vestile din mediul international nu au fost dintre cele mai fericite. Ma refer la teama tot mai mare a mediului international investitional privind o posibila recesiune in W, deci o noua cadere in recesiune pentru Europa si o crestere mult mai redusa in SUA".

Cabat crede ca Romania a devenit foarte vulnerabila la orice veste de neliniste venita din zona euro, pe fondul tensiunilor politice interne.

"Pentru saptamana urmatoare, lucrurile raman ambigue. Ar fi fost posibila o depreciere a cursului valutar al leului, dar atunci cand cursul valutar s-a apropiat de pragul 4,3 lei/euro am vazut o interventie hotarata a BNR care a facut ca rata de schimb valutar sa coboare inapoi catre 4,27-4,26 lei/euro.

Probabil ca si in saptamana viitoare vom avea un leu care va ramane in banda 4,25-4,3".

Vezi episoadele anterioare

Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Isarescu, principala personalitate a Romaniei de dupa '89

Dragos Cabat: declaratia lui Vladescu, ca Romania a iesit din recesiune, este hazardata

Dragos Cabat: creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor

Pontul valutar, cu Dragos Cabat: piata imobiliara trebuie sa mai cada cu 30-50%


Pontul valutar, cu Dragos Cabat: 3,8 lei/euro, un scenariu posibil in T1 din 2011

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#2010, #50, #banca, #client, #credit, #de, #euro, #ordonanta, #urgenta , #stiri BNR