Chiriile de lux au crescut cu 15% in ultima jumatate a anului

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 10:45
1417 citiri
Chiriile de lux au crescut cu 15% in ultima jumatate a anului

Nivelul mediu al chiriilor pe segmentul rezidential de lux, in special in zonele Primaverii, Dorobanti, Aviatorilor, Kiseleff, Herastrau, Floreasca, Cotroceni, Baneasa si Otopeni a crescut cu 15% in ultimele sase luni ale acestui an, sustin reprezentantii departamentului rezidential al DTZ Echinox.

"Aceast fapt este o consecinta directa a imposibilitatii clientilor, atat pe segmental mediu, cat si de lux, de a obtine credit ipotecar in conditiile actuale impuse de noile norme BNR, pe de o parte, precum si a reticentei celor care dispun de lichiditati de a le bloca in astfel de achizitii, pe de alta parte", a declarat consultantul din cadrul departamentului rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox, Oana Lungu.


Potrivit consultantului imobiliar, aceasta situatie a dus la incetinirea semnificativa a ritmului vanzarilor, determinandu-i pe cei care la inceputul anului doreau sa-si vanda proprietatile, sa se reorienteze spre inchiriere, preferand sa aleaga alternativa unei chirii avantajoase decat sa scada pretul de vanzare pentru ca produsele oferite de ei sa devina accesibile.


"Proprietarii au sesizat oportunitatea creata de cererea de locuinte pe o piata pe care volumul tranzactiilor a scazut si au crescut pretul chiriilor. Oferta a crescut si s-a diversificat odata cu scoaterea pe piata spre inchiriere a unor proprietati care pana la inceputul anului erau destinate exclusiv vanzarii precum si odata cu finalizarea anumitor ansambluri rezidentiale si decizia proprietarilor de a da apartamente spre inchiriere", adauga Oana Lungu.


Consultantii imobiliari mai spun ca aceasta tendinta poate fi observata pe toate segmentele pietei rezidentiale si va continua sa isi faca simtita prezenta atata timp cat consumatotul final nu va fi sustinut pentru achizitie de norme flexibile si realiste din partea bancilor.


In ceea ce priveste scaderea preturilor chiriilor in apartamentele din blocurile vechi aceasta este, potrivit analistilor, o consecinta a ofertei tot mai mari de apartamente noi in cartiere semicentrale ale Bucurestiului precum: Colentina, Drumul Taberei, Grozavesti, Titan, Vitan, Vacaresti. "Atentia majoritatii celor care intentioneaza sa cumpere sau sa inchirieze se indreapta catre cele noi datorita facilitatilor oferite. Astfel s-a inregistrat o scadere treptata a preturilor, direct proportionala cu scaderea a interesului pentru acest segment de oferta", a mai spus reprezentantul DTZ Echinox.


Acestia mai spun intr-o analiza a pietei ca nordul Bucurestiului continua sa concentreze un procent semnficativ dintre noile proiecte rezidentiale pentru clasa mediu plus si lux fiind in continuare in topul preferintelor celor care