Cinteza, BNR: bancile vor cere statului sa acopere pierderile din OUG 50/2010

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 12:53
1283 citiri
Cinteza, BNR: bancile vor cere statului sa acopere pierderile din OUG 50/2010

Bancile vor cere statului roman sa acopere pierderile provenite din aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, o banca mare pregatindu-se sa faca acest lucru pe cale juridica, a declarat, pentru HotNews.ro, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, relateaza Mediafax.

"Bancile asteapta ca anumite pierderi sa le solicite reglementatorului, adica statului roman. Cel putin o banca foarte mare face acest lucru in momentul de fata. Si vor mai urma si alte banci. Va face acest lucru pe cale juridica", a declarat Nicolae Cinteza, fara a preciza insa numele bancii.

Potrivit acestuia, institutiile statului nu ar trebui sa se implice in stabilirea nivelului dobanzilor la creditele acordate de banci.

"Nu poti sa intervii administrativ in nivelul dobanzilor. Institutiile statului nu ar trebui sa se implice in asa ceva. Este aberant", a mai spus Cinteza.

OUG 50/2010, care a intrat in vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplica atat contractelor de credit noi, cat si celor aflate in derulare.

#50, #bnr, #cinteza, #oug, #pierderi , #stiri BNR