Cinteza (BNR): sistemul bancar romanesc va incheia anul pe pierdere

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 11:42
1393 citiri
Cinteza (BNR): sistemul bancar romanesc va incheia anul pe pierdere

Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a spus, intr-un interviu acordat revistei Money Express. ca sistemul bancar romanesc va incheia anul 2010 pe pierdere, in conditiile cresterii restantelor si aplicarii OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"Va fi un an de pierdere(...)Restantele sunt pe un trend de crestere si acum a mai venit si beleaua asta (OUG 50, n.r.), a afirmat Cinteza. Mai mult, acesta este de parere ca "ce e mai rau abia urmeaza sa vina".

Potrivit lui Cinteza, bancile vor avea doua solutii pentru a acoperi pierderile generate de OUG 50.

"Una va fi sa creasca dobanzile la creditele noi, dar nu va avea efect pentru ca acum creditarea este aproape oprita. A doua, sa scada dobanzile la depozite. Urmarea va fi ca popu­­latia va schimba sume mari de lei in euro si vor creste presiunile pe curs", avertizeaza Cinteza.

"In plus, sunt semne ca bancile au inceput sa?si piarda increderea una in alta", mai spune acesta.

In opinia lui Cinteza, s-a ajuns in aceasta situatie deoarece toate recomandarile si solicitarile facute de BNR inainte de aprobarea legii au fost ignorate.

Pe de alta parte, Nicolae Cinteza s-a aratat de acord cu necesitatea eliminarii practicilor abuzive si netransparente ale bancherilor din Romania.

"In ultimul an si jumatate, am cerut sa fie schimbati patru conducatori de banci din Romania. La trei dintre ei, motivele erau clar de practica inadecvata in domeniul comisioanelor si in relatia cu clientii", spune seful supravegherii bancare.

Totodata, acesta anticipeaza un val de procese, intrebandu-se retoric "ce client va fi de acord sa plateasca mai mult cand, conform ordonantei, are posibilitatea sa plateasca mai putin?"

"Eu am ramas surprins ca ANPC ii indeamna pe clienti sa mearga la tribunal. Este exact ceea ce ne asteapta acum, un val de procese", mai spune Cinteza.

#bancar, #bnr, #cinteza, #sistem , #stiri BNR