Cotatia de cumparare pentru dolar a scazut la 32.750 lei

Luni, 17 Februarie 2003, ora 00:00
1482 citiri

In cea de-a doua saptamana a lunii februarie brokerii si traderii de la Bursa la termen din Sibiu s-au concentrat, in principal, in piata futures a contractului euro/dolar cu scadenta la o luna in care valoarea celor 3.396 contracte tranzactionate s-In cea de-a doua saptamana a lunii februarie brokerii si traderii de la Bursa la termen din Sibiu s-au concentrat, in principal, in piata futures a contractului euro/dolar cu scadenta la o luna in care valoarea celor 3.396 contracte tranzactionate s-a ridicat la 39 miliarde lei. Datorita interesului ridicat pentru acest contract, in prima jumatate a lunii februarie numarul de contracte futures si options tranzactionate la BMFMS, de 8.063, il depaseste pe cel al tuturor derivatelor realizate in cursul lunii februarie a anului 2002. Acest fapt, ca si numarul mare de pozitii deschise ii determina pe analisti sa declare ca volumul de tranzactionare din aceasta luna se va dubla fata de cel al perioadei similare a anului trecut.

Cresterea ofertei de dolari pe piata spot, ca urmare a trecerii din martie la euro ca moneda de referinta a condus la o apreciere rapida a leului fata de moneda americana. In aceste conditii singurii care au afisat cotatii la Sibiu au fost cumparatorii, care ofereau doar 32.750 lei/dolar, ceea ce a creat nemultumire in randul vanzatorilor. In saptamana precedenta cumparatorii au afisat cotatii de 33.300 lei iar vanzatorii de 33.499 lei, in timp ce pentru februarie cotatia de vanzare era de 33.599 lei.

"Eventualitatea declansarii razboiului in Iraq, va ramane si in aceasta saptamana in atentia investitorilor internationali, comenteaza un broker sibian. Ei asteapta, de asemenea, interventia lui Wim Duisenberg, presedintele Bancii Centrale Europene, in fata Comisiei de afaceri monetare a Parlamentului European, care ar putea sa dea semnalul unei apropiate scaderi a dobanzilor in euro-zona. Evolutia euro ramane insa incerta. Vineri, dupa o crestere a paritatii in piata de la Londra, pana la 1,0847 dolari, a urmat o scadere de aproape un cent pe piata americana, ca urmare a prelungirii status quo-ului privind Iraqul, dupa prezentarea ultimului raport al lui Hans Blix. La noi, mentinerea unei oferte ridicate de dolari, nu poate decat sa convina BNR, care poate controla, fara batai de cap cursul de schimb, sau chiar sa sterilizeze prin cumparare excedentul de bancnota verde", a incheiat acesta.

Piata paritatii euro/dolar s-a mentinut pe primul loc in preferintele brokerilor, volatilitatea acesteia favorizand operatiunile speculative. Preturile au evoluat intre un minim de 1,0676 dolari (cel mai scazut pret futures al ultimelor trei saptamani), inregistrat in sesiunea de marti, si un maxim de 1,0824 dolari/euro, consemnat in sedinta de joi. In ultima sedinta a saptamanii euro era cotat pe piata futures la 1,0780 - 1,0820 dolari, pretul de cotare fiind in scadere cu 10 pips. Numarul pozitiilor deschise din piata euro/dolar a urcat, in cursul saptamanii trecute, de la 2.816 la 4890, participantii la tranzactii anticipand producerea unor noi inversari de trend ale raportului euro/dolar.

Pe piata optiunilor erau deschise vinerea trecuta 2200 pozitii pentru contractul euro/dolar. Majoritatea optiunilor tranzactionate au fost de tip PUT. Ele s-au tranzactionat la pretul de exercitare de 1,075 dolari, cu prime de 60.000 - 70.000 lei. Optiunile CALL au fost realizate la preturi de exercitare de 1,09 dolari cu prime de 42.000 lei si 1,075 dolari cu prime de 60.000 lei/optiune. Pentru contractul DESNP cu scadenta la 31 martie au fost introduse cotatii de cumparare 1280 lei/actiune.