Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Credite la dobanzi similare cu cele dinainte de criza

Credite la dobanzi similare cu cele dinainte de criza

Bancile au scazut in luna august dobanzile la creditele in lei acordate populatiei pentru achizitia de locuinte si imprumuturile destinate firmelor pana la niveluri similare cu cele dinainte de declansarea crizei in Romania, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citate de Mediafax.

Dobanda medie la creditele noi in lei acordate firmelor a scazut in august cu 1,11 puncte procentuale fata de iulie, la 10,92%, nivel minim inregistrat dupa luna septembrie 2007, cand economia inregistra un ritm de crestere sustinut, societatile realizau tot mai multe investitii, iar dobanda de politica monetara se situa la 7%.

In pofida reducerii dobanzilor, soldul creditelor in lei contractate de firme a scazut in august cu 1,1% comparativ cu iulie, la 40,78 miliarde de lei.


Dobanda anuala efectiva medie la imprumuturile noi contractate de populatie in lei pentru achizitia de locuinte a coborat in august cu 0,46 puncte fata de luna precedenta, la 11,02%, minimul atins dupa septembrie 2008.


Pe de alta parte, bancile au majorat in luna august DAE medie la creditele noi in lei contractate de populatie pentru consum cu 0,5 puncte comparativ cu iulie, la 19,27%.


Dobanda medie la imprumuturile noi in lei (populatie si firme) a scazut in august cu 0,84 puncte, la 11,21%, dar se mentine peste nivelul ratelor la creditele aflate deja in portofoliul bancilor.


Cea mai mare diferenta intre dobanzile medii la creditele noi si cele aflate deja in sold, de peste 3 puncte procentuale, s-a inregistrat in august pentru gospodarii, desi rata pentru imprumuturile vechi a scazut cu 0,17 puncte la nivelul pietei, la 15,48%.


Si firmele pot contracta credite in lei la costuri mai mici decat cele achitate pentru celei vechi, chiar daca dobanda medie la imprumuturile aflate in sold a coborat in august cu 0,45 puncte, la 11,71%.


In ceea ce priveste dobanzile practicate de institutiile de credit la euro (populatie si firme), datele BNR arata ca rata medie a urcat la depozite in august, dar a scazut la imprumuturile nou acordate.


Astfel, dobanda medie la depozitele in euro a urcat in august cu 0,09 puncte, la 2,86%, pentru economiile existente si cu 0,16 puncte, la 2,75%, pentru plasamentele nou atrase.


Dobanda medie la creditele in euro aflate in sold s-a mentinut in august la nivelul din iulie, de 6,41%.


In schimb, dobanda medie pentru imprumuturile in euro nou acordate a scazut cu 0,39%, la 6,1%, datorita reducerii ratei pentru creditele firmelor cu 0,35 puncte, la 5,57%.


Per total, dobanda medie pentru noile imprumuturi in euro ale populatiei a coborat cu 0,1 puncte, la 7,21%, dar DAE la creditele pentru consum si locuinte au avansat usor, cu 0,05 puncte si, respectiv, 0,09 puncte.


In luna iulie, dobanda medie la creditele in euro nou acordate populatiei de catre banci a crescut puternic, ajungand la nivelul maxim dupa august 2009, in timp ce ratele la imprumuturile contractate de firme au avansat mai lent, in contextul in care Euribor la trei luni, indicator cheie al dobanzilor pentru euro, a ajuns la sfarsitul lunii iulie la 0,899%, maximul inregistrat dupa 30 iulie 2009.


In august 2009, Euribor la trei luni a variat intre 0,821% si 0,886%, nivelul usor inferior celui din luna iulie a acestui an. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1011 ori
Citeste mai multe desprecredite criza dobanzi lei