Criza actuala, mai grava decat cea din '29-'32, pentru ca va schimba lumea!

Marti, 17 Februarie 2009, ora 12:40
12721 citiri
Criza actuala, mai grava decat cea din '29-'32, pentru ca va schimba lumea!

"Criza din "29 nu a schimbat lumea, dar aceasta o va schimba! Poate ca lumea a descoperit prea repede o noua impartire mondiala a muncii, intre economia reala si economia monetara. Iar America a mizat prea mult pe economia monetara. Creierele de la Harvard si de la alte universitati mari de acolo nu au mai mers in laboratoarele de fabrici sa caute noi marci de otel ci au mers in institutiile financiare sa caute noi forme de a multiplica banii. Si i-au multiplicat prea mult", a declarat, in exclusivitate pentru Bloombiz, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Vezi video: Vasilescu (BNR): Bancile ne-au sarit la gat!

Criza actuala, mai grava decat cea din "29, pentru ca va schimba lumea!

De ce a ales BNR sa scada dobanda cheie, fara sa reduca si rezervele minime obligatorii, in conditiile in care piata are nevoie de lichiditate?

Nu cred ca Banca Nationala s-a gandit in primul rand la problema lichiditatii. Judecata a pornit de la faptul ca, iata, suntem la inceputul unui an greu, dar parca inflatia nu mai este cap de afis intre durerile noastre de cap! Sunt cateva luni bune de cand, incet, incet, vedem o scadere a inflatiei.

In aceste conditii, BNR a decis ca poate sa inceapa un proces lent de reducere a dobanzii. Cu rezerva minima obligatorie este alta problema. In primul rand, aceasta rezerva este o garantie ca orice s-ar putea intampla, banca are o rezerva, o camara unde poate sa apeleze in caz de vreme urata. Si cum vremea e urata, BNR a ales sa nu umble acum la RMO.

Vorbeati mai devreme despre un procedeu lent de reducere a dobanzii cheie. Sa ne asteptam in continuare la o noua reducere, daca piata nu va reactiona?

Ne asteptam in continuare ca inflatia sa nu ne dea foarte mari dureri de cap. In cazul in care ne va da din nou de furca, BNR nu numai ca va mentine dobanda, s-ar putea chiar sa o urce. Nu pot sa fac nicio prognoza, nicio privire in viitor, pot doar sa va spun ce se intampla acum si de ce.

Ati spus ca inflatia nu mai este cap de afis. Care sunt prioritatile BNR-ului acum?

Cand am spus "cap de afis" nu m-am referit la prioritati. Daca m-as fi referit la prioritati, as fi pus-o pe primul loc, pentru ca BNR, prin lege, este obligata sa duca o lupta continua cu inflatia si sa asigure stabilitatea monedei nationale. M-am referit la durerile noastre de cap, ale Romaniei, intre care nu mai e acum pe primul loc. Sunt altele. S-ar putea sa avem probleme cu somajul, sa avem probleme cu veniturile bugetare si de la veniturile bugetare s-ar putea sa avem dificultati ale cheltuielilor bugetare.

 Cu exportul este o situatie foarte grava, pentru ca vine pe fondul situatiei financiare globale. Prin tarile dezvoltate, pe unde exportam noi, cererea de produse scade si prin asta scade si exportul nostru. Aceasta situatie loveste intreprinderile romanesti cele mai bune, nu pe cele care lucreaza in dorul lelii.  Intreprinderile performante nu au nici o vina. "Vina lor" este ca lucreaza in anul 2009, anul de gratie in care Romania este lovita de criza globala.

Poate nici nu ar trebui sa pronunt cuvantul << lovita>> pentru ca aceasta criza schimba lumea si ne obliga sa ne schimbam modul de viata. Vin analisti si spun ca se va termina la sfarsitul anului in curs, altii cred ca la inceputul anului viitor, altii peste 10 ani sau peste 20 de ani. Are mai putina importanta acum cat va dura. Important este ca ea va provoca schimbari dramatice si radicale iar stilul nostru de viata va trebui sa se schimbe. Am retinut o vorba de la Davos, venita tocmai de la reprezentanta Americii, care a fost criticata pentru discursul ei slab, dar care a avut cateva sublinieri foarte importante. Una dintre acestea este ca si bancile si lumea financiara si consumatorii trebuie sa se alinieze la un nou bun simt.

Credeti ca leul si-a pierdut din credibilitate in ultima perioada?

Leul nu avea de ce sa isi piarda din credibilitate. E un bal mare aici, care se desfasoara in toata Europa Centrala si de Est. Toate suratele si toti fratii leului, coroana ceha, forintul maghiar si zlotul polonez, fac foarte multi pasi cu stangul. Euro castiga teren in zona asta pe fondul crizei globale. Nu este vorba de ceva special care i se intampla monedei noastre nationale.

In ultimii patru ani, BNR a tinut sa convinga populatia de doua lucruri: sa calculeze in lei si sa se lepede de euro. Va reprosati cumva ca nu ati avut politici mai restrictive in ceea ce priveste creditul in euro?

Nu. BNR a avut exact politicile pe care putea sa le aiba ca membra a UE si ca institutie financiara care lucreaza la inceputul secolului 21. Noi am strans cat s-a putut de mult surubul. Bancile ne-au sarit la gat, au fost conflicte mari intre banca centrala si cele comerciale, dar, iata, vremea care a venit ne-a dat dreptate!

De ce nu intervine BNR ca sa tempereze caderea leului?

In primul rand,  BNR nu are o tinta de curs. In al doilea rand, in Romania, prin declaratie si reglementari, avem un curs liber. Noi ii spunem flotare controlata- monitorizata continuu de banca centrala si, din cand in cand, controlata prin interventii. Dar aceste interventii nu sunt facute pentru a da o anumita orientare. Tendinta cursului trebuie sa o dea economia si realitatile din societatea romaneasca. Cursul este un termometru care masoara ce se intampla in societate. Daca Banca Nationala ar interveni ca sa arate altceva decat indica el in mod normal, ar face o greseala. Cursul este un reglator. Cand se produc procese anapoda, vine cursul si deschide supapa, pentru ca, altfel, ar putea exploda cazanul economiei.

Guvernatorul vorbea, la un moment dat, de ajustarea deficitului extern. Aceasta ajustare se poate face si prin deprecierea leului. Vrea BNR un leu slab, ii convine aceasta situatie?

Deocamdata, ajustarea se face si prin forta imprejurarilor. Iata, a venit peste noi criza! Nu ne-am trezit asa, deodata, ci ne trezim incetul cu incetul. Pentru foarte multi, criza a fost ca o  cana cu apa rece aruncata unui somnoros, la 7 dimineata. Incetul cu incetul, ne trezim si incepem sa intelegem ca trebuie sa ne schimbam stilul de viata. Prin forta imprejurarilor, deficitul de cont curent scade si s-ar putea ca de la 13%, cat a fost anul trecut, sa ajungem al un deficit de 10% sau chiar 9% anul acesta.

Cum comentati afirmatiile analistilor ING care estimeaza ca euro va ajunge la 4,7 lei sau chiar va depasi aceasta valoare?

De unde stiu analistii ? La aceasta ora, nimeni nu poate sa stie incotro va merge acest curs. Este determinat de foarte multi factori iar pe termen scurt este determinat de raportul cerere-oferta. Cererea de valuta acoperita cu lei si oferta, care este asigurata de valuta care vine de afara. Nu stiu cand a facut ING aceasta declaratie, pentru ca cele mai recente declaratii ale colegilor de la alte banci spun ca, in acest an, s-ar putea sa avem in bancile romanesti, de la bancile mama de afara, valuta cam la nivelul anului trecut. Atunci, declaratia este chiar hazardata.

 Vorbeati de mentinerea finantarii bancilor romanesti de catre cele mama. Inseamna ca infirmati si unele afirmatii care au aparut, spre exemplu, cea a domnului Geoana, cum ca aceste banci mama retrag valuta din tara?

Domnul Geoana este politician si joaca pe un alt teren. Noi nu intram pe terenul asta. Noi jucam cu alte reguli, aici se discuta cu cifre, cu realitatile in fata. Noi ne uitam in ecrane, vedem ce se intampla. Lumea politica are alte legi si nu ne amestecam.

Dar cat de mare este nevoia de lichiditate a bancilor, daca au ajuns sa ofere dobanzi de pana la 20% la depozite?

Deocamdata vedem ca ofera 20% la depozitele in RON. Inseamna ca e mare cererea de lei in conditiile in care, despre anul acesta, se spune ca va fi anul economisirii. Dobanzile de 20% nu sunt o regula, sunt exceptii. Unele banci dau drumul la dobanzi mai atractive, pe o luna, pe doua saptamani, pentru ca au nevoie acuta de lei, dupa care schimba macazul si intra in normalitate.

Avem sau nu nevoie de banii FMI?

Nu stiu. Se judeca. S-ar putea sa avem, s-ar putea sa nu avem. Vom vedea ce vor arata cifrele si prognozele cand bugetul va fi gata. Cat priveste banii de la FMI, vreau sa spun un singur lucru: Suntem tara a Uniunii Europene si, daca vrem sa apelam la Fond, mergem intai la Comisia Europeana, cu toate datele in fata, cu o cerere formala din partea Guvernului si a BNR, sa le aratam de ce am avea nevoie de bani. Daca CE are aceeasi parere, ne orienteaza catre aceasta institutie.

Se pare ca toate monedele din tarile estice au cazut, oarecum in aceeasi tendinta cu leul. Dar se pare ca cel mai grav afectate au fost tarile al caror deficit extern este mare. Este corecta afirmatia conform careia tarile estice vor fi cel mai grav lovite de criza?

Cred ca nici o afirmatie care priveste criza, in manifestarile ei viitoare, nu poate fi luata in seama. Daca cei care spun acum ce se va intampla cu estul ar fi stiut sa prezica viitorul, ar fi anticipat cu cativa ani ca vine criza.

S-a gasit un vinovat pentru criza economica, Alan Greenspan, cel care a tinut fraiele economiei americane timp de trei decenii.

Sigur ca sunt foarte multe opinii care il arata cu degetul pe Greenspan . Am citit chiar un titlu nostim: "Coada de critici la usa lui Greenspan". Lucrurile sunt deja impartite. Unii il ataca, altii il sustin. Este greu sa gasesti vinovat un om cand vorbesti despre criza.

Greenspan a avut un rol foarte mare in miscarea finantelor lumii, dar este cert acum ca ceea ce s-a intamplat a avut multiple cauze, in primul rand psihologice: lacomia umana, nesabuinta, incultura- care nu mai tine de psihologie, dar e un factor.

Poate ca lumea a descoperit prea repede o noua impartire mondiala a muncii, intre economia reala si economia monetara. Iar America a mizat prea mult pe economia monetara. Creierele de la Harvard si de la alte universitati mari de acolo nu au mai mers in laboratoarele de fabrici sa caute noi marci de otel ci au mers in institutiile financiare sa caute noi forme de a multiplica banii. Si i-au multiplicat prea mult!  Atat de mult incat, la un moment dat, au pierdut legatura cu baza.

Este aceasta criza mai grava decat cea din anii "29-"33?

Sub un aspect, s-ar putea sa fie mai grava. Acea criza din "29 nu a schimbat lumea, dar aceasta o va schimba. In acelasi timp, cea de acum va fi mult mai atenuata pentru ca ravagiile de atunci au fost facute in anumite imprejurari economice, politice, sociale. Oricum, este cert ca are patru brate criza aceasta: unul financiar, unul economic, unul politic si cel social.

S-au injectat foarte multi bani in sectorul financiar. Cand se vor vedea efectele?

Nu stiu. Deocamdata, banii injectati in acest sector au reusit sa-l tina la suprafata. S-au prabusit unele institutii financiare, marile banci ale Americi, practic, au disparut, dar sistemul este inca in picioare!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#adrian, #analisti, #banci, #bnr, #cheie, #comerciale, #criza, #de, #dobanda, #financiara, #infflatie, #lichiditate, #retragere, #rmo, #valuta, #vasilescu , #stiri BNR