Criza economica se vede si pe cadranele BNR

Luni, 02 Februarie 2009, ora 01:01
1500 citiri

Valoarea comenzilor in industrie si constructii a inceput sa scada spre zero. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a consemnat, in ultimul sau buletin de conjunctura, restrangeri fara precedent ale activitatilor economice.

Doi dintre cei mai importanti indicatori ai economiei – comenzile noi si gradul de utilizare a capacitatilor de productie – arata tot mai rau in statisticile oficiale. Acum, acesti indicatori, analizati (si) de BNR, evidentiaza, pentru perioada noiembrie 2008 – ianuarie 2009, reduceri drastice ale activitatilor, mai ales in industrie si in constructii.

Minime istorice multianuale

Potrivit ultimei analize a BNR, comenzile noi (n.n. – pe baza carora opereaza fabricile) au scazut, in medie, cu peste 30% de la sfarsitul toamnei trecute, companiile din industrie si constructii ajungand sa lucreze mai mult pe stoc decat pentru livrari imediate. Gradul de utilizare a capacitatilor a scazut de la 70%, in decembrie 2008, la 64% in ianuarie 2009.

Acestea sunt recorduri negative nemaiintalnite din perioada in care industria romaneasca abia incepea sa se alinieze la standardele tehnologice ale sfarsitului de secol XX. Cat despre volumul productiei, datele BNR arata ca acesta este intr-o cadere libera, mai ales in ceea ce priveste materialele de constructii.

De la o crestere de 40%, consemnata in septembrie 2008 fata de septembrie 2007, in ianuarie 2009 s-a ajuns la o scadere cu 50% fata de ianuarie 2008!

“Insuficienta cererii este cel mai important factor al franarii productiei”, noteaza autorii studiului BNR. Tot ei arata ca cele mai afectate ramuri economice sunt, din acest punct de vedere, industria metalurgica, a constructiilor metalice si fabricarea produselor finite din metal.

Schemele de personal, reduse dramatic

Restrangerea capacitatilor de productie in functiune a impus corectii si asupra schemelor de personal, constata specialistii Bancii Nationale.

Cele mai severe restructurari, preconizate de managerii chestionati in cadrul studiului Bancii Centrale, se regasesc in industriile mijloacelor de transport sau ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV, dar si in productia materialelor de constructii sau in sectorul chimic.

#criza, # BNR, # bani , #stiri BNR