Croitoru: fara FMI, Romania ar fi intrat in faliment

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 14:21
4160 citiri
Croitoru: fara FMI, Romania ar fi intrat in faliment

In lipsa reformelor, Romania nu-si poate asigura resursele necesare de pe piata interna, fapt pentru care are nevoie intotdeauna de finantare externa, a declarat miercuri Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conform NewsIn.

Croitoru a spus ca Romania "nu creste fara capitaluri externe" si a mentionat ca, de-a lungul timpului, economia a fost alimentata cu subventii nesustenabile, care au dus la colaps la finalul anilor '90.

Apoi, in 2005-2008, dimensiunea statului a continuat sa creasca si nu s-a redus componenta sociala cand a existat oportunitatea, iar povara sociala a ramas foarte mare.

"A fost nevoie de interventia Fondului Monetar International pentru a salva statul roman, - altfel, am fi intrat in faliment", spune Croitoru.

El a adaugat ca finantele publice au o problema serioasa, pe masura ce statul a ajuns sa creasca peste masura.

"Acumularile de datorii si deficite pot duce la stagflatie", a avertizat el.

"Daca promovam in continuare comandamentele sociale, vom constata ca avem in continuare venituri fiscale in PIB de doar 28%", a mai spus Croitoru.

El a explicat ca reformele au intarziat si au fost facute in numele comandamentelor sociale, insa, ratiunile politice pe termen scurt au facut sa nu se atinga niciodata nici macar acele "comandamente sociale".

"Cred ca statul va intampina in urmatorii 20 de ani dificultati serioase in a plati pensii pe sistemul pay-as-you-go. Romania, daca vrea sa ramana competitiva in ceea ce priveste comandamentele sociale, trebuie sa promoveze sistemul privat de pensii", a adaugat Croitoru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bnr, #croitoru, #finantare , #stiri BNR