Cursul ar putea atinge 4,60 lei/euro, in urmatoarele sase luni

Vineri, 14 August 2009, ora 14:40
2611 citiri
Cursul ar putea atinge 4,60 lei/euro, in urmatoarele sase luni

Cursul de schimb ar putea urca pana la 4,60 lei/euro in urmatoarele 6 luni, pentru ca apoi leul sa intre pe o usoara tendinta de apreciere, astfel incat in alte 6 luni sa revina pana la 4,40 lei/euro, considera analistii ING in ultimul raport asupra evolutiei valutelor, publicat vineri, relateaza NewsIn.

"In conditiile in care elementele macroeconomice inregistreaza o deteriorare mai accentuata, ca urmare a inrautatirii recesiunii, iar asteptarile FMI vizeaza o adancire a deficitului bugetar la 7,3% din PIB, prognozam o depreciere mai pronuntata a leului pe termen mediu, ca urmare a deciziei de a folosi o parte din banii de la FMI pentru finantarea deficitului bugetar", anunta ING.

ING vede o usoara depreciere a leului peste o luna, pana la 4,25 unitati/euro, pentru ca, in 3 luni, cursul de schimb sa urce pana la 4,30 lei/euro.

"Moneda locala continua sa fie tranzactionata intr-un interval restrans, in spatele stabilitatii cursului euro/leu aflandu-se, probabil, banca centrala, care ar putea interveni pe piata, daca va fi necesar, dat fiind ca guvernatorul BNR si-a reafirmat angajamentul de a mentine scazut gradul de volatilitate a cursului", se mai arata in raportul ING.

Cu toate acestea, pe 8 iulie, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, spunea ca stabilitatea monedei nationale nu va rezista prea mult, argumentand ca solutiile aplicate atat de BNR, cat si de FMI sunt cele adecvate unor situatii normale, nu de criza.


Dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu inca 0,50 puncte procentuale in 4 august, la 8,50% pe an, ING se asteapta la o noua scadere a acesteia, tot de 0,50 puncte procentuale, in cadrul sedintei de politica monetara din 29 septembrie.

Leul a pierdut 5,79% in fata euro de la inceputul acestui an, de la 3,9852 la 4,2158 lei/euro, in conditiile in care nivelul maxim de depreciere a leului din 2009 a avut loc pe 22 ianuarie, cand banca centrala a afisat un curs de referinta de 4,3127 lei/euro. 

#bnr, #curs, #ing, #leu , #stiri BNR