Cursul de schimb va urca la 4,25 lei/euro in urmatoarele trei luni

Vineri, 08 Mai 2009, ora 13:56
1540 citiri
Cursul de schimb va urca la 4,25 lei/euro in urmatoarele trei luni

Cursul de schimb va urca la 4,25 lei/euro in urmatoarele trei luni, urmand sa revina, peste 12 luni, la 4,2 lei/euro, in contextul efectelor crizei mondiale, potrivit unui sondaj Reuters asupra valutelor din regiune, la care au participat 40 de economisti.

Rata de referinta anuntata, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut cu 3,57 bani, la 4,1281 lei/euro, la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani si jumatate. Banca centrala a anuntat o rata inferioara celei de joi la 13 aprilie, cand euro a fost cotat la 4,1263 lei/euro, conform Mediafax.

Leul, coroana ceheasca, forintul unguresc si zlotul polonez se vor deprecia in raport cu euro pe termen scurt, insa redresarea economiei globale poate sustine avansuri in urmatoarele 12 luni, potrivit analistilor intervievati.

Leul s-a depreciat puternic in ultimele doua luni ale anului trecut si in primele luni din 2009, iar referinta BNR a atins un maxim al anului pe 22 ianuarie, cand cursul a urcat la 4,3127 lei/euro.

Ulterior, moneda nationala a fluctuat in apropiere de acest nivel pana in luna martie, cand a intrat pe un trend ascendent in urma acordului de finantare externa de 20 miliarde euro incheiat de Romania cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, BERD si alte institutii internationale.

Cele patru valute s-au apreciat in ultimele saptamani fata de euro, cu procente cuprinse intre 6% in cazul forintului, 3% pentru leu si, respectiv 2% pentru zlot si coroana, insa vor pierde o mare parte din castiguri si vor reveni pe trenduri descendente in perioada urmatoare.

In termen de sase luni, zlotul, coroana si forintul se vor consolida si vor reveni usor in raport cu euro, insa leul nu va reusi aceasta performanta, potrivit concluziilor sondajului.

Astfel, dupa deprecierile din perioada urmatoare, leul nu va avea fluctuatii semnificative pana la finele celor 12 luni incluse in sondaj.

Monedele din regiune au inregistrat cresteri in ultimele saptamani datorita imbunatatirii indicatorilor economici si masurilor de stimulare economica implementate de marile banci centrale ale lumii, care au generat sperante legate de redresarea economiei mondiale si a zonei euro, fenomen care ar marca redeschiderea pietelor de export pentru statele emergente.

Prognozele acordate de analisti pentru cele patru valute, la o luna, trei luni, sase si 12 luni, variaza in intervale extinse, sugerand incertitudinea pietelor privind perspectivele economiei mondiale si efectele evenimentelor globale asupra aspectelor fundamentale care influenteaza regiunea.

Analistii care anticipeaza imbunatatirea conditiilor economice globale si noi cheltuieli din partea guvernelor si bancilor centrale pentru finantarea economiilor au proiectat trenduri ascendente pentru leu, forint, zlot si coroana, care se apreciaza odata cu cresterea predispozitiei investitorilor pentru risc.

Pe de alta parte, continuarea reducerilor dobanzilor de politica monetara ar putea avea efecte adverse asupra cursurilor de schimb.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#apreciere, #curs, #economie, #regiune, #valute , #stiri BNR