Cursul valutar: 4,2698 lei/euro

Marti, 20 Iulie 2010, ora 14:28
1267 citiri
Cursul valutar: 4,2698 lei/euro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,2698 lei/euro, in scadere cu mai putin de un ban fata de cel de luni, de 4,2740 lei/euro, in timp ce cursul leu-dolar a urcat usor, marcand o depreciere la 3,3017 lei/dolar, fata de nivelul de luni, de 3,2983 lei/dolar, precizeaza NewsIn.

Astfel, fata de moneda europeana cursul afisat luni de BNR a coborat cu 0,10%, in timp ce fata de moneda americana cursul a crescut cu 0,10%, in ton cu deprecierea monedei unice fata de dolar inregistrata pe piata internationala.

Dolarul a marcat marti o apreciere abrupta in prima parte a zilei fata de moneda europeana, de la 1,2942 dolari/euro la 1,2918 dolari/euro.

De altfel, monedele din regiune au deschis sedinta de la cotatii inalte, inspre depreciere.

Astfel, moneda ungureasca, care era cotata luni la 290,2 forinti/euro, a deschis sedinta de marti la cotatii de 289,7 forinti/euro dupa care s-a depreciat la 290,6 forinti/euro.

La randul ei, moneda poloneza s-a depreciat de la 4,1255 zloti/euro, la 4,1326 zloti/euro, fata de nivelul mai ridicat de luni de 4,12 zloti/euro.

Luni moneda nationala reusise sa corecteze o parte din pierderile inregistrate in primele ore de tranzactionare, inchizand ziua la 4,2690 lei/euro.

"Dinamica leului a fost in linie cu cea a monedelor regionale. Ne asteptam astazi (marti - n.r.) la o evolutie stabila a monedei locale, cu o tendinta de apreciere fata de moneda europeana, avand in vedere revenirea apetitului pentru risc in aceasta dimineata", sustin analistii ING Bank.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat ca asteptarile privind inflatia vor determina reactiile bancii centrale, fapt care confirma viziunea analistilor potrivit careia rata dobanzii de politica monetara ar putea fi majorata spre finalul anului.

"Am putea vedea o majorare a ratei dobanzii-cheie mai tarziu anul acesta, deoarece pe langa efectele TVA, vremea nefavorabila, pune presiune asupra preturilor", sustin analistii ING.

BNR a revenit pe piata monetara luni si a atras de la banci depozite in valoare de 1 miliard de lei, volum considerat "simbolic" si "fara impact semnificativ asupra ratelor dobanzii", avand in vedere faptul ca participantii la piata au plasat oferte de aproximativ 4,6 miliarde de lei.

In urma interventiei bancii centrale, marja dintre dobanzi s-a largit considerabil luni, dar, spre sfarsitul zilei, ratele de dobanda pe termen scurt s-au tranzactionat la nivelul facilitatii de depozit.

Ratele de dobanda cu scadenta la trei luni au crescut cu aproximativ 20 de puncte de baza, fiind cotate la 6,3-6,7%.

"Probabil ca ratele de dobanda pe termen scurt vor ramane neschimbate, dar cele pentru scadente mai lungi ar putea creste treptat", au mai spus analistii ING.

In acelasi timp, pe piata monetara dobanzile pe termen foarte scurt au urmat o tendinta de crestere marti, insa au continuat sa incadreze rata dobanzii oferite de BNR la facilitatea de depozit, de 2,25% pe an - un nivel neobisnuit de coborat, cu mult sub rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.

Astfel, in prima parte a zilei de marti, banca nationala a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 2,22%, fata de 2,19% pe an, luni, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 2,72%, fata de 2,69% in sedinta precedenta. 

#apreciere, #bnr, #curs, #dobanzi, #euro, #leu , #stiri BNR