Cursul valutar se depreciaza accentuat pe fondul crizei politice

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 11:19
1081 citiri
Cursul valutar se depreciaza accentuat pe fondul crizei politice

Moneda nationala continua sa se deprecieze accentuat la deschiderea ultimei sedinte a acestei saptamani, cursul valutar urcand aproape de 4,29 lei/euro, pe fondul contextului global negativ si crizei politice din Romania.

Primele tranzactii ale zilei s-au realizat la un curs de schimb 4,2630 - 4,2650 lei/euro, cotatii apropiate de cele de la inchiderea de joi, de 4,2600 - 4,2640 lei/euro, transmite Mediafax.

"Cursul valutar a inceput sa se deprecieze imediat dupa deschiderea sedintei, in conditiile in care la nivel global sentimentul de aversiune fata de activele cu grad ridicat de risc a crescut si pe fondul instabilitatii mediului politic din Rominia", a declarat dealerul unei banci.

Cursul valutar
a atins un maxim de 4,29 lei/euro, dupa care a inceput sa scada, iar dealerii suspecteaza interventia indirecta a bancii centrale. In jurul orei 10:30, tranferurile se perfectau la 4,2760 - 4,2780 lei/euro.

Leul s-a depreciat puternic in sedinta interbancara de joi, cursul de schimb atingand un maxim de 4,28 lei/euro, dupa revocarea lui Dan Nica de la MAI si retragerea PSD de la guvernare.

Cursul de referinta anuntat, joi, de BNR a crescut cu 5,14 bani, la 4,2495 lei/euro. Moneda nationala s-a depreciat, astfel, cu 1,22% in raport cu euro.

Un curs valutar mai mare decat cel de joi a fost anuntat la 22 septembrie, cand BNR a publicat o paritate de 4,2552 lei/euro. Astfel, in doar o zi a fost anulata aproape intreaga apreciere consemnata de moneda nationala incepand din 21 septembrie.

Leul s-a depreciat si in raport cu dolarul, banca centrala anuntand un curs de schimb de 2,9163 lei/dolar. Paritatea este cu 5,44 bani peste rata de miercuri, de 2,8619 lei/euro, astfel ca leul s-a depreciat cu 1,9%.

Dobanzile practicate vineri dimineata de bancile comerciale pentru sumele plasate pe termen de o zi se mentineau la un nivel ridicat, fiind cuprinse intre 11,5% si 12,5%, chiar daca joi BNR a realizat cea mai mare operatiune de tip repo, prin intermediul careia a injectat in piata 11,971 miliarde de lei, cu o dobanda de 8% pe an, egala cu rata de politica monetara. In urma operatiunii, randamentele au scazut, pentru scurt timp, la 8% - 11%.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#bnr, #criza, #curs, #dolari, #euro, #lei, #politica, #valutar , #stiri BNR