DC vrea sa se conecteze in acest an la reteaua SWIFT

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 09:21
1109 citiri
DC vrea sa se conecteze in acest an la reteaua SWIFT

Depozitarul Central (DC) vrea sa se conecteze in acest an la sistemul de decontare international SWIFT, pentru a se alinia la practicile si initiativele internationale, investitorii romani beneficiind astfel de produse si servicii care permit schimbul de informatii financiare cu cele mai dezvoltate piete din lume. 

"Unul dintre cele mai importante obiective pentru anul 2010 este sa oferim participantilor care sunt conectati la reteaua SWIFT posibilitatea de a comunica cu Depozitarul Central prin intermediul acestui sistem.

Ceilalti participanti vor avea in continuare posibilitatea sa comunice cu Depozitarul Central prin intermediul sistemului actual.

In plus, conectarea Depozitarului Central la sistemul SWIFT va conduce la cresterea gradului de automatizare a proceselor in sistemul RoClear", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al DC, Adriana Tanasoiu.

Societatea Internationala pentru Telecomunicatii Financiare Interbancare (SWIFT) a fost infiintata in 1973, in Belgia, ca o societate privata pe actiuni, non- profit, prin participarea a 239 de banci, din 15 tari.

Compania ofera institutiilor financiare din intreaga lume produse si servicii care permit schimbul de informatii financiare, pe o baza standardizata, respectiv metode comune de citire, interpretare si reformatare a acestor mesaje.

Totodata, in 2010, companiile care au incheiat un contract de registru la DC vor putea utiliza noi servicii, precum serviciul de plata a dividendelor, care va permite investitorilor sa primeasca mai rapid sumele respective.

"Ne asteptam, de asemenea, ca serviciul de imprumut de instrumente financiare sa fie disponibil participantilor la piata cat mai curand posibil, dupa primirea aprobarilor finale din partea autoritatii pietei", a adaugat Tanasoiu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a avizat, in luna iunie a anului trecut, noul Cod al depozitarului, care permite brokerilor sa imprumute instrumente financiare prin intermediul institutiei pentru vanzarea in lipsa, insa Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu si-a dat inca acordul.

"Depozitarul Central va continua sa participe activ, alaturi de cei mai mari depozitari din Uniunea Europeana, la dezvoltarea sistemului de decontare pan-europeana Target2 Securities.

Depozitarul Central va utiliza sistemul Target2 Securities pentru decontarile in moneda euro inca de la operationalizarea acestuia", a mai spus directorul general al DC.

Institutia a semnat, in iulie 2009, alaturi de institutii similare din 15 state din zona euro si alte cinci tari membre UE, un acord neangajant privind decontarea tranzactiilor in euro cu actiuni prin intermediul sistemului european unic Target 2 Securities (T2S), care va fi lansat in 2013.

Infiintarea T2S va costa circa 200 de milioane de euro, suma care va fi suportata de de bancile centrale implicate in proiect si care va fi recuperata cand sistemul va deveni functional.

Depozitarul este institutia care realizeaza atat operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare, cat si pe cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu titlurile companiilor listate la o bursa. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#dc, # conectare, # retea, # swift , #stiri BNR