Decizia BNR elibereaza in piata circa 9 mld. lei

Marti, 30 Iunie 2009, ora 14:46
966 citiri
Decizia BNR elibereaza in piata circa 9 mld. lei

Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei si valuta elibereaza in piata circa 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro), din care aproximativ 4 miliarde lei provin din scaderea RMO la pasivele in moneda nationala, a declarat, pentru NewsIn, Napoleon Pop, membru in CA al BNR.

"Nu avem calcule exacte, dar pentru pasivele in lei suma eliberata se ridica la aproximativ 4 miliarde lei, prin reducerea la 15%, iar suma totala este de aproximativ 9 miliarde lei", a precizat Napoleon Pop.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, marti, rata rezervelor minime obligatorii de la 18% la 15% la pasivele in lei si de la 40% la 35% la pasivele in valuta.

In urma deciziei, rezervele minime obligatorii scad la resursele in lei si valuta atrase de banci cu scadenta reziduala sub doi ani si la cele cu scadenta peste doi ani, dar care au clauza de rambursare anticipata.

Pentru finantarile atrase cu scadenta peste doi ani fara clauze de rambursare anticipata, nivelul RMO este zero atat la lei, cat si la valuta. 

#bnr, #finantari, #pasive, #rmo, #valuta , #stiri BNR