Dezvoltatorii imobiliari vor fi cei mai afectati de criza financiara

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 12:13
2839 citiri
Dezvoltatorii imobiliari vor fi cei mai afectati de criza financiara

Dezvoltatorii imobiliari vor fi, pentru inceput, categoria cea mai afectata de aceasta criza financiara, pentru ca multi dintre ei au credite pe care au promis sa le acopere conform unui anumit plan de vanzari. Totusi, planul nu mai corespunde realitatii, sustin reprezentantii companiei Esop Consulting. "Toti factorii angrenati in mecanismul imobiliar: banci, dezvoltatori, constructori, companiile imobiliare, statul sunt afectati, in diverse moduri, de situatia creata si toti  trebuie sa faca impreuna eforturi pentru a gasi solutii prin care clientii sa iasa din starea de asteptare si sa vrea sa cumpere" , sustine Irina Petrescu, partener Esop Consulting.


Potrivit Esop, daca o parte a dezvoltatorilor imobiliari isi permit sa astepte si sa finanteze continuarea lucrarilor din surse exterioare pietei imobiliare romanesti, altii, care s-au bazat pe un anumit ritm al vanzarilor pentru a continua proiectul sau pentru a plati creditele se vad pusi intr-o situatie foarte dificila. Consultantii imobiliari mai spun ca dificultatilor de la inceputul anului, legate de lipsa fortei de munca sau de cresterea costurilor de constructie li s-au adaugat, acum, cele cu privire la creditele bancare si, mai ales, stagnarea inregistrata pe planul vanzarilor de imobiliare.


"Dezvoltatorii sunt intre ciocan si nocavala in acest moment; ei se confrunta cu starea de asteptare a cumparatorilor datorata in primul rand incertitudinii din sistemul bancar si contextului international, in acelasi timp bancile, de data aceasta in calitate de finantatori ai proiectului pun presiuni pe dezvoltatori pentru a vinde, si nu oricum, ci la un anumit pret. Daca mai adaugam la acestea cresterea costurilor de finanatare si faptul ca dezvoltatorii vor obtine credite pentru proiecte mult mai greu decat pana acum, intelegem de ce in urmatoarea perioada vom asista la anulari sau amanari de proiecte", a mai declarat Irina Petrescu.

 

Aceasta mai spune ca afectate vor fi, de asemenea, si firmele de constructii, in cazul anularii sau amanarii unor proiecte planurile lor financiare schimbandu-se cu desavarsire. "Daca vorbim despre o firma care contractase un singur proiect imobiliar, aceasta se va gasi, cu siguranta, in pragul falimentului", a mai explicat reprezentantul Esop.


Totusi, analistii imobiliari mai spun ca intr-un final si clientii vor afectati. "Este clar ca multi dintre cumparatori nu se vor mai califica decat pentru blocurile vechi si atunci va trebui sa se multumeasca in aceasta situatie. De asemenea, in conditiile in care in acest moment in piata este o cerere acumulata, in asteptare, iar o serie de proiecte se vor amana/anula, e posibil sa asistam la un fenomen interesant in 2009:  proiectele noi sa fie mult prea putine pentru cererea acumulata si sa intervina, ca urmare, un fenomen firesc de crestere a preturilor", declara reprezentantii Esop.


Acestia mai spun ca pentru a iesi din criza cu putine pierderi, primul pas trebuie sa il faca bancile, nu numai prin definitivarea noilor produse bancare, dar si prin a veni cu produse noi, adaptate noilor realitati si care sa redea increderea clientilor in sistemul bancar. "In acest moment bancile sub obladuirea BNR incearca sa isi minimizeze riscurile. In acelasi timp observam o tendinta de a duce lucruile la extreme, atat in ceea ce priveste conditiile de acordare a creditelor catre cumparatori, dar si inasprirea conditiilor de finatare ale unui proiect imobiliar. Intrebarea e daca din ce in ce mai putini clienti vor lua credite, din ce vor mai trai bancile?", adauga consultantii imobiliari.

 

Potrivit acestora, este nevoie si de noi proiecte imobiliare sau regandirea celor vechi, astfel incat sa se adaptateze noilor conditii, iar in conditiile in care in ultimii 5 ani sectorul imobiliar a fost motorul dezvoltarii economice statul ar trebui sa se implice si sa sustina efortul bancilor, dar si pe dezvoltatori.

 

"Studiind profiturile statului roman in urma dezvoltarilor si tranzactiilor imobiliare din ultimii cinci ani, vom ajunge lesne la concluzia ca acesta ar trebui sa fie direct interesat in remediereea situatiei. Insa imobiliarii declara ca nu cred ca autoritatile vor considera o prioritate masurile de sustinere in sectorul imobiliar avand in vedere ca e an electoral si imobiliarele se descurca atat de bine singure", a conchis Irina Petrescu, partener Esop Consulting.