Diaconescu pleaca in Turcia sa discute despre Nabucco

Miercuri, 26 August 2009, ora 10:27
1345 citiri
Diaconescu pleaca in Turcia sa discute despre Nabucco

Ministrul de externe Cristian Diaconescu efectueaza de miercuri pana vineri o vizita oficiala in Turcia, unde se va intalni cu omologul turc, Ahmet Davutoglu, dar si cu presedintele statului, Abdullah Gul,si va discuta despre implicarea Romaniei in proiectul Nabucco, precizeaza un comunicat MAE, preluat de NewsIn.

In plan economic, o atentie deosebita va fi acordata implicarii celor doua tari in dezvoltarea unor proiecte strategice in domeniul energiei, in principal a proiectului Nabucco. Totodata, va pus pus accentul pe stimularea prezentei investitorilor romani pe piata turca si pe cresterea schimburilor economice bilaterale, astfel incat sa se depaseasca pragul de 10 miliarde de dolari pentru schimburile comerciale, precum si pe colaborarea pentru intrarea pe terte piete.

Cristian Diaconescu va discuta cu oficialii turci pe teme de actualitate din sfera politica si economica. In cadrul intalnirilor vor fi abordate subiecte ce vizeaza cooperarea sectoriala, prezentul si viitorul colaborarii la Marea Neagra, precum si subiecte de actualitate de pe agenda internationala.

In anul 2008, Turcia a fost al treilea partener comercial al Romaniei, al treilea investitor strain, potrivit numarului de firme inregistrate, si al 14-lea, potrivit capitalului investit.

Ministrul de externe turc, Ahment Davutoglu, a exprimat interesul Turciei privind proiectele de infrastructura si transport din Romania, care poate fi punctul de legatura dintre Occident si spatiul asiatic.

"Am discutat in detaliu aspecte privind colaborarea economica in zona Marii Negre. Noi consideram ca Marea Neagra este un spatiu al pacii, al cooperarii si al stabilitatii.

Vom dezvolta proiecte de colaborare in zona Marii Negre, proiecte care se refera la domeniul energiei, la domeniul transporturilor, in asa fel incat sa putem sa legam portul Constanta de importante porturi din regiunea Marii Neagre", a accentuat ministrul turc.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#diaconescu, #turcia, #nabucco, #omolog, #presedinte , #stiri BNR